Кулін Агшен, викладачка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. та голова «RIT» взяла участь у літньому практикумі (майстер-класі) «ArtSci», присвяченому взаємозв’язку між мистецтвом і наукою

Кулін Агнеш – викладачка Кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. та голова Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса («RIT») взяла участь у воркшопі /практикумі (майстер-класі), який проходив у м. Лодзь, Польща в період з 10.07.2023 р. по 14.07.2023 р.

Програма проходила на хімічному факультеті Лодзького університету в рамках програми Erasmus+. Ініціатором незвичайного літнього університету виступив біофізик, д-р Фішер Бейла, хто як заїжджий професор Лодзького університету організував 5-денний практикум (майстер-клас). Крім співробітників і студентів Лодзького університету, на воркшоп прибули також викладачі та студенти Мішкольського університету і Університету Оулу (Фінляднія).

Літній університет звернув увагу на взаємозв’язок мистецтва та різних наукових галузей: окрім зв’язку між живописом і хімією, на 5-денному заході також обговорювалися питання авторського права, управління культурою, реставраційного процесу та техніки.

Кулін Агнеш під час виступу на тему «Кольори-Пігменти-Фарби»
Виготовлення синтетичного пігменту в хімічній лабораторії Лодзького університету

На практикумі (майстер-класі), який проходив на англійській мові, своєю презентацією під назвою «Кольори-Пігменти-Фарби» Кулін Агнеш привернула увагу до зв’язку між образотворчим мистецтвом і хімією. Під час виступу були розглянуті наступні теми:

– Якого кольору світ, коротко про теорію кольору.
– Колірна палітра цифрового світу. Кольори, які проектуються на екран і друкуються.
– Сприйняття кольорів: не всі кольори такі, якими вони здаються.
– Безбарвний світ. Іноді кольори лише дратують (малюнки тушшю, гризайль, чорно-білі фотографії).
– Палітри, скомпоновані відповідно до індивідуальних звичок, потреб і можливостей (послідовники палітри Апеллеса та зміни, Рембрандт, Ів Кляйн, Олафур Еліасон тощо).
– Чи існують ще таємниці майстерні? Палітра портретів, Презентація проекту Кулін Агнеш за 2013 рік.
– Коротка історія пігментів і фарб.
– Сучасні пігменти (перероблені, флуоресцентні та термохромні пігменти, пігментна війна 21 століття, Аніш Капур проти Стюарт Семпл).

З більш детальним змістом та презентаційним матеріалом виступу можна ознайомитись за наступним посиланням:

https://docs.google.com/presentation/d/1kVrFPL1bugXmWZpX_YtmuDXB261ffVKx/edit?usp=sharing&ouid=115707223441557785039&rtpof=true&sd=true

Текст підтвердження про участь у воркшопі:

На практикумі (майстер-класі) «ArtSci», присвяченому взаємозв’язку між мистецтвом і наукою, який проходив завдяки програми Erasmus+ у м. Лодз у період з 10-11 травня 2023 р. (онлайн) та 10-14 липня 2023 р., Кулін Агнеш в рамках Змішаної Інтенсивної Програми (BIP) отримала визнання завдяки проведеному нею воркшопу.

Програма воркшопу:

https://drive.google.com/file/d/1ebc9LNTFUJyDB1GC1jJ_4croh9BWJtRc/view?usp=sharing

Презентація доповідачів воркшопу:

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar