Лаудація на честь Пейтера Сіярто

Пейтер Сіярто народився в Комаромі. Римо-католик, одружений, батько двох синів. Середню освіту здобув у Дєрській гімназії ім. Цуцора Гергея Бенцеша, згодом закінчив Будапештський університет економічних наук та державного управління (сьогодні Університет Корвіна), де вивчав міжнародні відносини і спортивний менеджмент. Був одним із засновників і першим головою молодіжної організації партії «ФІДЕС» у Дєрі, а 2002 року обраний віце-президентом всеугорської організації. З 2006 по 2010 рік очолював департамент із питань комунікацій партії «ФІДЕС». Був особистим речником Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з 2010 по 2012 роки, а з 2012 по 2014 роки – державним секретарем закордонних справ та економічних питань Офісу прем’єр-міністра. З 2014 року обіймає посаду Міністра закордонних справ і зовнішньоекономічної діяльності.

З моменту вступу на посаду міністра Пейтер Сіярто постійно виступає на захист прав угорської громади за кордоном, в тому числі й угорців Закарпаття, сприяє їхньому процвітанню на батьківщині. Особливо мужню позицію він зайняв у дискусіях, що виникли після ухвалення в 2017 році Закону України «Про освіту», який загрожує існуванню угорськомовної освіти в нашому регіоні. На міждержавних переговорах пан Міністр рішуче та наполегливо представляв позицію угорської громади на Закарпатті та відстоював її права. Він неодноразово зустрічався зі своїми українськими колегами, і на цих зустрічах завжди чітко давав зрозуміти, що не може погодитися з порушенням раніше набутих прав угорців на Закарпатті та що права нацменшин не можуть звужуватися, адже це суперечить, зокрема, угоді про добросусідство, укладеній між державами в 1993 році. Навпаки, ці права варто розширювати, як це зробила Угорщина, ухваливши закон «Про національні меншини». Максимально використовуючи дипломатичні можливості, Угорщина бореться за відновлення набутих прав угорської громади Закарпаття у сфері навчання та використання рідної мови.

За багаторічну підтримку та допомогу нашій установі, за прихильність до угорців Закарпаття, у 2020 році Вчена рада ЗУІ ухвалила рішення про вручення найвищої нагороди інституту – премії Ракоці – Пейтеру Сіярто. Бажаємо Вам ще більшої наполегливості та успіхів у виконанні Вашої важкої та відповідальної роботи!