Літературно-музична вистава «Зів’яле листя»

28 листопада 2016 в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ відбулася літературно-музична вистава, приурочена до 160-річчя з дня народження Івана Франка.

Студентам-філологам вдалося передати хвилюючі моменти особистого життя ніжного лірика, втілені у збірці «Зів’яле листя».

Щоб зрозуміти генія, недостатньо знань про його досягнення у галузі літератури, соціології, політології – насамперед необхідно пізнати його як людину. У ліричній драмі  «Зів’яле листя» Іван Франко відкрив свої потаємні думки і почуття, які дозволяють найглибше зрозуміти талановитого митця.

franko8

Глядачі спостерігали за драмою життя поета: на мить студенти перевтілилися в образи закоханого ліричного героя і жінок, яких він кохав протягом життя. Юний Франко та його перше кохання Ольга Рошкевич (вірші читали студенти: Ксенія Чернянчук, Вадим Іванюк, Ірина Дриманова, Вікторія Товт, Тоня Дудіна, Крістіан Добженецький); кохання без майбутнього до Юзефи Дзвонковської, яка була хвора на сухоти через що й не відповіла Франкові на його почуття (вірші читали студенти: Ніколетта Мільчевич, Крістіан Карпинець,  Крістіна Вамоші, Патриція Бондарчук); третє нещасливе кохання до гордовитої Целіни Зигмунтовської (вірші читали студенти: Василь Товт, Василь Лазар, Аліна Ворошилова, Естер Вайнраух, Діана Мельник); нарешті – Ольга Хоружинська – дружина поета, яка подарувала йому трьох синів і донечку (вірші читали студенти: Кароліна Копча, Крістіан Карпинець, Діана Товт, Ніколетта Шереш).

franko2

Хоча для багатьох юних акторів рідною мовою є угорська, вони неперевершено читали вірші українського поета, що ще раз доводить, мова мистецтва й любові універсальна. Студенти зізналися, що біографію і творчість І.Франка вони не забудуть ніколи, так само, як і Т. Шевченка та Ліни Костенко, біографія і творчість яких були предметом акторського переосмислення студентами минулого року.

franko7

Кожна дія завершувалася таємничим танцем, який був музичною інтерпретацією ліричних почуттів, покладених на мову рухів та неперевершеної класичної музики безпосередньо самими студентами під керівництвом студентки ІІІ курсу українського відділення – Естер Вайнраух. Танці виконували: студентка ІІІ курсу українського відділення – Крістіна Вамошій та студент ІІ курсу англійського відділення – Крістіан Добженецький, студентка ІІІ курсу українського відділення – Естер Вайнраух та студент ІІ курсу англійського відділення – Олександр Охрименко, студентка ІІ курсу англійського відділення – Ніколетта Шереш та студент ІІ курсу кафедри географії – Юлій Балаж, студентка ІІ курсу українського відділення – Ксенія Чернянчук та студент ІІ курсу англійського відділення – Вадим Іванюк. Завершальним акордним танцем став віденський вальс, який виконали всі учасники вистави.

franko6

Неперевершеним було виконання пісень на вірші Івана Франка гостей вечора – студенток філологічного факультету Ужгородського національного університету –  Корнелії Остапів та Іванни Стець.

Для нас, членів кафедри – організаторів цього дійства, найприємнішим є враження глядачів від побаченого і почутого і, звичайно, бажання наших студентів знову і знову поринати у пізнання невідомих інтимних ліричних світів відомих митців слова.

Кафедра української мови та літератури
Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Тут Ви зможете ввести свої зауваження та пропозиції щодо освітніх програм.

Ваш коментар буде оприлюднено після його перегляду адміністратором сайту протягом 3 (трьох) робочих днів. Дякуємо за розуміння!


Ваша адреса електронної пошти не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені.

*

*

*

*

*

*


Заповнивши та надіславши даний відгук я даю згоду Закарпатському угорському інституту імені Ф. Ракоці ІІ на обробку своїх персональних даних у відповідності до вимог Закону України "Про захист персональних даних".

Натиснувши на кнопку "Опублікувати коментар" Ви погоджуєтеся на обробку своїх персональних даних ЗУІ.