Програма вивчення угорської мови на Закарпатті користується великим успіхом

З великим успіхом завершилися оголошені Угорським Урядом безкоштовні курси угорської мови. На запущені у травні цього року піврічні курси очікували близько 500 охочих, зголосилося ж в чотири рази більше. Довелося розширити й перелік населених пунктів, включених у програму. З погляду на великий успіх попередніх курсів, Уряд Угорщини з середини грудня надає підтримку для запуску повторних курсів вивчення угорської мови на Закарпатті для тих, кому вона не є рідною мовою.
Цього року у травні у кількох районах Закарпаття, починаючи з Ужгорода й закінчуючи селищами, в 52-х населених пунктах відкрили курси з вивчення угорської мови. На курси могли записуватись ті, хто дуже слабо або зовсім не розмовляє угорською мовою.
У 140 групах навчалися близько двох тисяч охочих, в основному дорослих. По вихідних за 120-ти годинною програмою 71 вчитель навчав мінімальним граматичним мовним знанням та практичному використанню угорської мови.

Навчання поводилося у групах, що складалися з 10-15 осіб, зазвичай у місцевих школах. У групах з невеликим числом учнів вчителі мали час позайматися індивідуально. Більша частина учнів записалися на курси через сімейні зв’язки, або тому, що вважають, що зі знанням угорської мови зможуть досягнути більших успіхів.
На Закарпатті програма з вивчення угорської мови закінчилася 30-го листопада. Учасники повинні були скласти письмовий та усний іспити. 1404 учнів доказали, що рівень їхніх знань відповідає покладеним вимогам.
Всі вони отримали сертифікат, виданий двома мовами, українською та угорською. Вручення дипломів проведуть 10-го грудня в Берегові, а через тиждень після цього розпочнеться наступній тур курсів.
Організацією та здійсненням програми на Закарпатті знову займеться Центр освіти для дорослих інституту і́мені Фе́ренца Рако́ці ІІ. До цього часу прийняли приблизно три з половиною тисячі заявок учасників, тобто вже на 1500 більше, ніж на попередні курси.
За прогнозами, більша частина людей хоче вивчити угорську мову з тієї причини, що планують поїхати в Угорщину з метою лікування або з туристичним візитом, або хочуть розпочати свій бізнес. Наталія Вараді, керівник Центру післядипломної освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці розповіла, що між опитаними були й такі, які розповіли, що хочуть більше дізнатися про історію угорського народу.
Оголошена програма навчання угорської мови для тих, кому вона не є рідною мовою, має великий успіх на Закарпатті, через це Міністерство Угорщини запускає наступні піврічні курси, всі витрати на які знову несе Уряд Угорщини. Учасники повинні внести тільки символічну плату за придбання методичних посібників, журналів обліку тощо.

hirado.hu/Kárpátalja.ma

Forrás:
    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar