Міжнародний науковий семінар, присвячений діяльності Еміля (Омеляна) Балецького

23-24 травня 2019 року кафедра філології Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ провела Міжнародний науковий семінар, присвячений діяльності видатного угорського славіста – мовознавця, письменника та освітятина Еміля (Омеляна) Балецького з нагоди 100-річчя від дня його народження. На семінар прибули запрошені гості з Будапешта, Києва, Ніредьгази, Сеґеда та Ужгорода. Серед них були учні Балецького, родичі, колеги та дослідники його наукової та літературної творчості.

Учасників семінару привітав проректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Дюла Фодор, консул Консульства Угорщини міста Берегова Іштван Дьєбнер та доцент кафедри філології Єлизавета Барань.

У перший день прозвучало дев’ятнадцять доповідей, які торкалися питань з життєпису, мовознавчої, літературознавчої та освітницької діяльності Еміля (Омеляна) Балецького.

Наступного дня учасники семінару відвідали село Гукливий Воловецького району (тут 21 лютого 1919 року народився майбутній поет, письменник, науковець, викладач вищої школи), Чинадіївську загальноосвітню школу І-ІІІ ст., Мукачівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №1 ім. О.С.Пушкіна (колишня Мукачівська російськомовна гімназія), в яких у свій час навчався Е. Балецький.

Під час семінару та екскурсій усі присутні мали змогу дізнатися чимало нових фактів про видатного уродженця Закарпаття, пролунало чимало добрих слів на його адресу від вдячних учнів.