«Музична магія» уп’яте – У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбувся відбірковий тур до музичного конкурсу

У 2020 році в Берегові було започатковано навчальний курс з музичного мистецтва та музичний конкурс «Музична магія» з метою популяризації класичної музики серед дітей. Щороку програма користується неабияким успіхом, адже завдяки їй багато талановитих закарпатців мають змогу продемонструвати свої музичні здібності перед публікою. Цього року благодійний фонд «ГЕНІУС» у листопаді-грудні вп’яте проводить набір на навчання, відбірковий тур якого відбувся 29 листопада в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Першою з вітальним словом до присутніх звернулася директорка фонду Наталія Вароді.

«Музика має здатність впливати на формування особистості. Вона транслює почуття відповідальності, моральну зрілість, розвиває наполегливість, емпатію, пробуджує емоції, тож надзвичайно важливо, аби молодь мала можливість займатися мистецтвом»,

– наголосила вона, додаючи, що діяльність фонду «ГЕНІУС» спрямована на те, аби забезпечити таку можливість для всіх дітей.

У своєму виступі консул Консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко звернув увагу на важливість розвитку музичного мистецтва та побажав, аби сила музики, чарівні звуки інструментів притупили звуки війни.

Ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко висловив вдячність усім, хто долучився до організації заходу, та побажав успіхів молодим артистам, які, тримаючи у своїх руках інструмент, прийшли на відбір, аби зачаровувати своєю грою.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«Музика – це те, що мені потрібно. Коли мені сумно, чи коли мені радісно, у будь-яких життєвих ситуаціях, музика зі мною. Відрадно, що вже вп’яте вдається організувати навчальний курс «Музична магія», адже учасники відбору і справді вміють творити магію, звук, мелодію і красиві мелодії»,

– каже президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

Володарка нагороди «Будапештська марка», фахова експертка заходу, угорська піаністка Андреа Варнадь наголосила, що відчуває себе на Закарпатті як вдома, адже відчуває велику любов та підтримку місцевих мешканців.

«Я розпочала вдосконалювати свою музичну майстерність у Мюнхені. Нещодавно зі мною зв’язалися звідти й повідомили, що багато знають про те, яка чудова робота ведеться в Берегові, і запропонували провести «Музичну магію» і там, у Мюнхені. Тож я з гордістю можу сказати, що започаткована на Закарпатті програма вже реалізується в Мюнхені»,

– додала вона.

Опісля вітальних промов журі узялося до виконання своїх безпосередніх обов’язків. У відбірковому турі взяли участь 20 конкурсантів, які виконали твори Бели Бартока, Коччанте, Глієра, Баха, Шопена, мелодії українських композиторів, а також секелійські народні мелодії.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar