Наш рік: Підбиваємо події року із завідувачем кафедри історії та суспільних дисциплін Юрієм Чотарі

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У наступній публікації про події року розповідає завідувач кафедри історії та суспільних дисциплін Юрій Чотарі.

– Розкажіть трохи детальніше: чим жила кафедра впродовж року.

–Подібно до попередніх років, у 2023 році кафедра історії та суспільних дисциплін досягла чимало академічних здобутків та втілила в життя низку програм. Насамперед варто згадати про урочистості з нагоди річниці різних подій та подій. У співпраці з Центром організації культурно-масових заходів та маркетингу ЗУІ імені Фодо Шандора кафедра вшанувала пам’ять жертв Революції та Національно-визвольної війни 1848-1849 років, арадських мучеників, героїв Революції 1956 року та жертв «Маленького робота». Академічні форуми ознаменувалися двома подіями. 13 листопада 2023 року ми взяли участь у заході «Наука та багатомовність – презентація книг», організованому до Дня угорської науки та мови. Презентація книг відбулась у співпраці з кафедрою філології, Науково-дослідним центром імені Антала Годинки та Науково-дослідним центром імені Тіводора Легоцкі. На заході ми представили дві наші наукові праці, видані за підтримки Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцкі: «Листи Ілони Зріні, написані на Закарпатті» та «Памятні місця епохи Ракоці на Закарпатті». Крім того, 16 листопада 2023 року в співпраці із Закарпатською реформатською церквою та Науково-дослідною майстернею імені Імре Наранчіка організували пам’ятну конференцію, присвячену 100-річчю заснування Закарпатської реформатської церкви. У рамках заходу відбулися дві виставки, які представляли історію розвитку Закарпатської реформатської церкви.

Що стосується наукової діяльності, варто зазначити, що доцент кафедри Наталія Вароді успішно захистила докторську дисертацію в Дебреценському університеті, а Юрій Чотарі та Надія Маринець здобули звання доцента кафедри. Останнім досягненням є те, що Юрій Данч добре зарекомендував себе на публічному обговоренні докторської дисертації в Дебреценському університеті, на якому був присутній і заступник завідувача кафедри Федір Молнар.

Серед наукових досягнень співробітників кафедри можна назвати наступні: протягом року загалом троє наших викладачів опублікували свої наукові статті в базі даних «Scopus або Web of Science», а матеріали сімох наших викладачів з’явилися на сторінках українських наукових фахових видань категорії «Б». За редакцією наших співробітників світ побачили два окремі томи, один англійською та один угорською мовами. Троє наших викладачів можуть похвалитися результатами своїх робіт у рамках укладання колективних монографій.

У 2023 році викладачі кафедри презентували свої доповіді на міжнародних конференціях у Мадриді, Белфасті, Брно, Гетеборзі, Будапешті та інших закордонних симпозіумах (Реформаторський університет імені Гашпара Каролі, Літній університет у Балваньоші, Дебреценський університет, Університет імнгі Етвеша Лоранда) та українських конференціях (ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, Ужгородський національний університет, Мукачівський державний університет).

Співробітники кафедри взяли активну участь у різноманітних курсах підвищення кваліфікації, які проводилися в Університеті Торонто, Сумському університеті, Університеті імені Етвеша Лоранда, Печському університеті, Мукачівському державному університеті.

Співробітники кафедри в тісній співпраці з київським видавництвом «Атлант» виконали переклад підручника з української на угорську мову.

Станом на 2023-2024 навчальний рік кафедра пропонує програму підготовки за трьома спеціальностями, а все тому, що ми відкрили бакалаврську програму підготовки спеціалістів за напрямом підготовки «Міжнародні відносини», яка є популярною серед студентів.

Які прогнози на наступний рік?

–Наступного року, окрім наших традиційних заходів історичної тематики, ми плануємо організувати заходи з нагоди 100-річчя від дня народження Яноша Вароді-Штернберга (1924-1992). Також плануємо провести конференцію, присвячену річниці трагічної для закарпатських угорців акції «Маленький робот» 1944 року. У 2024 році плануємо опублікувати та презентувати рукопис Історія Берегова, над якою працювала наша кафедра. У наступному році відбудеться захист докторської дисертації Юрія Данча, а також очікується початок процесу здобуття наукового ступеня нашими колегами Кароліною Дорчі та Олександром Добошем.

Наступного року розпочнеться процес акредитації магістерської програми, який вимагає ретельної підготовки як з боку викладачів, так і студентів. Наразі гарант освітньої програми Імре Сакал займається підготовкою самоаналізу. У рамках реалізації програми мобільності «Erasmus+» наші викладачі та студенти матимуть змогу подати заявку на участь у програмах обміну до Університету ім. Етвеша Лоранда та Католицького університету ім. Пазманя Петера у 2024 році.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar