Наш рік: Підбиваємо події року із завідувачем кафедри обліку і аудиту Робертом Бачо

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У нижче поданій публікації про події року, що минає, розповідає завідувачем кафедри обліку і аудиту Робертом Бачо.

Які значучі події відбулися на кафедрі?

– 2023 – рік, переважно сповнений викликів, зумовлених війною. Попри це, ми намагалися організувати навчальний процес, дотримуючися правил воєнного часу. Вважаємо, що ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ зумів вистояти, і наша кафедра доклала до цього максимум зусиль. Ми спробували зберегти і збільшити кількість студентів. За підсумками вступної кампанії 2023 року ми набрали рекордну кількість студентів. Загалом на різних спеціальностях бакалаврату та магістратури – «Облік і оподаткування» за ОКР «Бакалавр», «Фінанси, банківська справа, страхування та біржова діяльність» та «Міжнародний облік і оподаткування» за ОКР «Магістр» – навчається 144 студенти. Це також свідчить про попит на наші навчальні програми та їх популярність серед студентів. Викладацький склад нашої кафедри кількісно не збільшився, однак у професійному плані став кращим, оскільки кілька наших викладачів мають сертифікат, який засвідчує найвищий рівень знань з української мови. Крім того, один із наших викладачів вступив до докторської школи Дебреценського університету.

Варто також зазначити, що ми розширили спектр наших послуг, охопивши не лише вищі навчальні заклади, а й заклади середньої освіти. Ми співпрацюємо з Фондом Палласа Атена Домус Меріті (PADME) Національного банку Угорщини, у рамках якого реалізували кілька програм. Одна з них – проведення тренінгів із фінансової грамотності в загальноосвітніх школах. Разом із нашими викладачами ми відвідали шість загальноосвітніх шкіл на Закарпатті. На заняттях узяли участь понад 200 учнів. Ми намагалися познайомити їх ближче з економікою нашої країни. Цей крок робився для того, аби зробити наш навчальний заклад більш привабливим. Ми також долучилися до реалізації проєктів у сфері розвитку бізнесу, проводячи семінари та консультації для малих і середніх підприємств. Позитивні відгуки підтвердили, що ми на правильному шляху, що фінансові питання стали не лише освітньою, а і професійною складовою. Крім того, на кафедрі проводяться наукові дослідження, до яких нам вдалося залучити студентів. Зокрема, ми взяли участь у Закарпатській науковій студентській конференції, а також долучилися до роботи Закарпатського угорського гуртожитку імені Ілони Зріні. Ба більше, науковий журнал кафедри обліку і аудиту «Acta Academiae Beregsasiensis. Economics» увійшов до переліку фахових видань України та з 20 червня 2023 року включений до переліку видань категорії «Б».

Усе це свідчить про те, що наші студенти користуються можливостями, які пропонує їм наша кафедра та ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Які прогнози на наступний рік?

–Сподіваємося, що ситуація покращиться, а війна незабаром закінчиться. Наші цілі залишаються незмінними, звичайно, ми хочемо розширити спектр наших навчальних програм, збільшити кількість студентів і надіємося, що успішно пройдемо процедуру акредитації, адже процес ще триває, і ми не знаємо кінцевого результату. Але ми впевнені, що отримаємо сертифікат про акредитацію на п’ять років, що свідчитиме про те, що наш навчальний заклад має весь необхідний ресурс для того, щоб залишатися кращим місцем навчання для студентів у довгостроковій перспективі.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar