Наш рік: Підбиваємо події року з директоркою благодійного фонду «ГЕНІУС» та Навчально-консультаційного центру Наталією Вароді

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У поданій нижче публікації про рік, що минає, розпитуємо директорку благодійного фонду «ГЕНІУС» та Навчально-консультаційного центру Наталію Вароді.

Яким видався 2023 рік для благодійного фонду «ГЕНІУС» та Навчально-консультаційного центру?

У 2023 році благодійний фонд «ГЕНІУС» реалізував десятки програм. Одним з перших програм стала організація вихідних для талановитих дітей з проживанням. Потім відбулася Наукова студентська конференція, якій передував дебатний вечір. Надзвичайно тішимося, що конференція мала великий успіх, а також радіємо з того, що загалом 51 студентів пройшли відбір на Національну наукову студентську конференцію. Після цього влаштували День талантів, в якому взяла участь велика кількість молоді з 15 центрів розвитку талантів «ГЕНІУС», в яких навчається понад 2000 дітей. Літо – пора таборів. Вже з кінця червня ми організовували табори акторської майстерності, гри на гітарі, поезії, а також різноманітні танцювальні та спортивні заходи, в яких взяли участь близько 500 дітей та близько 50 студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ пройшли літню практику. Потім завдяки нашим зусиллям спортивні заняття розпочалися в 17 Центрах гандбольної майстерності. Групові заняття розпочалися в серпні, а з вересня почалася активна робота.  Безумовно, відбулося й засідання Ради підтримки талантів та Ради розвитку талантів. Крім того, нам вдалося реалізувати програму з навчання грі на фортепіано, стипендіальну програму імені Калмана Шовша, організувати Мандрівний університет тощо. З радістю констатую, що нам вдалося реалізувати всі анонсовані програми, а результати перевершили всі очікування. Мабуть, найуспішнішим був наш нещодавно започаткований проєкт «Коріння і крила», який об’єднав 500 учасників, у рамках якого відбулися театральні вистави, кінопокази, навчальні поїздки – і все це завдяки підтримці уряду Угорщини.

Позаду Навчально-консультаційного центру також успішний рік. У співпраці з керівництвом ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ запросили професора Ніагарського університету Курта Стагуру стати гостьовим доповідачем. Він провів цілий семестр в інституті та читав гостьові лекції для студентів різних спеціальностей, які користувалися неабияким успіхом. Крім того, продовжили роботу курси угорської, англійської, німецької та української мов, на які записалися сотні учасників. Наш Навчально-консультаційний центр долучився до організації згаданої вище Наукової студентської конференції та до реалізації програми Мандрівного університету. Успішним цей навчальний рік був і для нашого Центру мовних іспитів ECL, адже ми отримали багато заявок і чимало кандидатів успішно склали іспити з англійської, німецької та угорської мов. Наразі ми співпрацюємо з мовним центром Університету імені Лоранда Етвеша «Оріго», і вже з січня кожен охочий матиме змогу скласти іспит з української мови та отримати відповідний сертифікат.

– Які прогнози на наступний рік?

– Ми сподіваємося, що нам вдасться досягти таких же результатів і наступного року. У січні ми проведемо вихідні для талановитих дітей «ГЕНІУС», які стануть першим заходом у новому сезоні, що обіцяє стати дуже насиченим. Розраховуємо на велику кількість студентів, велику активність, отримати масу позитиву, енергії, сміху та веселощів.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar