Наш рік: Підбиваємо події року з директоркою «Туліпан Таноди» Анджелікою Кепич

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. Цього разу думками про події року, шо минає, поділилася директорка Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

Розкажіть, будь ласка, яким видався 2023 рік для Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода»

– Позаду Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» успішний рік. У наших 3 початкових школах мистецтв та творчих гуртках, які функціонують у наших школах народної творчості «Туліпан Танода» та у різних навчальних закладах у 75 населених пунктах Закарпаття, займаються 2 342 дітей за професійної координації 80 досвідчених викладачів. У квітні школа народної творчості «Туліпан Танода» організувала інструментально-освітні дні «Тюльпан». Метою реалізації програми стала популяризація гри на угорських народних інструментах, народних ігор та ремесел на Закарпатті. У програмі взяли участь 60 викладачів. У 2023 році наш заклад відвідали такі високоповажні гості, як речниця уряду Угорщини Олександра Сенткіралі та аташе з питань освіти та культури пані Гейзер Анталней Гегедюш Єва, які виявили бажання ознайомитися з діяльністю «Туліпан Танода» Заклад був нагороджений листом подяки та пам’ятними листівками за участь у Танці Єдності. Реалізація програми відбулася 4 червня, коли в 10 населених пунктах Закарпаття успішно організували серію святкових заходів, концертів, на яких учні змогли продемострувати навички, набуті протягом навчального року, а також спільно виконати Танець Єдності, в якому взяли участь близько 2000 дітей. Організатори акції «Танець Єдності» – голова Всеугорської асоціації Крістіан Форро та організаторка та ініціаторка заходу Нора Зінк Вашш – особисто подякували директорці, викладачам та вихованцям «Туліпан Танода» за участь у Танці Єдності. Крім того, словами подяки відзначили і викладачів за їхню самовідданість протягом року, а також за те, що педагоги не тільки передавали знання нашим дітям, а й будували спільноту, підтримували, заспокоювали, леліяли тендітні дитячі та підліткові душі, мотивували, вчили вірити в те, що з наполегливістю можна досягти в житті бажаних цілей.

Дитяча школа мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» успішно взяла участь у конкурсі талантів карпатської народної музики та народного танцю «Szól a fülemüle» («Співає соловей»), організованому Благодійним фондом «ГЕНІУС». У конкурсі взяли участь 119 наших учнів, які зайняли 4 призових місця у загальній конкурсній таблиці, а талант одного з наших учнів був удостоєний спеціальним призом. Наші вихованці та викладачі неодноразово підсилювали святкову атмосферу заходів, організованих Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ, «Про Культура Субкарпатіка» та Благодійним фондом «ГЕНІУС» протягом останнього року.

– Які прогнози на наступний рік?

– Сподіваємося, що і в наступному році ми зможемо прищепити дітям любов до угорських народних цінностей, традицій та народної музичної культури. Діяльність мережі закладів Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» підтримується урядом Угорщини.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar