Наукові досягнення ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

24 лютого 2024 року Атестаційна комісія Міністерства освіти і науки України затвердила рішення про присвоєння вчених звань і наукових ступенів. За рішенням комісії, науково-викладацький склад Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ поповнився трьома доцентами.

Звання доцента МОН України присвоїло Катерині Маргітич, Габріеллі Лоскоріх та Василю Тягуру. Першим етапом висунення та затвердження кандидата на отримання вченого звання доцента є перевірка Вченою радою вищого навчального закладу останнього на предмет відповідності критеріям для присвоєння звання. У випадку, якщо кандидат відповідає встановленим критеріям, його заявка за рішенням Вченої ради направляється до Міністерства освіти і науки України, де Акредитаційна комісія розглядає подану кандидатуру та затверджує рішення про присвоєння вченого звання.

Для отримання звання доцента в Україні необхідно мати науковий ступінь доктора або кандидата наук, сертифікат, який підтверджує рівень володіння іноземною мовою не нижче середнього (В2) або його аналог, щонайменше п’ять років досвіду роботи у закладах вищої освіти, наявність наукових досягнень, визнаних публікацій у відповідній галузі, проведення власних наукових досліджень, результати яких опубліковані в журналах, що індексуються в наукометричних базах даних Scopus або Web of Science (WoS), а також слід регулярно брати участь у національних та міжнародних курсах підвищення загальної та професійної кваліфікації, міжнародних програмах мобільності викладачів. Крім того, для отримання звання доцента кандидат повинен провести відкриту пару у стінах рідного закладу вищої освіти.

Всі троє викладачів підтвердили свою відповідність усім вимогам і Наказом №220 Міністерства освіти і науки України їм було присвоєно вчене звання доцента. В результаті докладених зусиль виклдадачі відтепер матимуть новий статус і продовжать виконувати обов’язки, як доценти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Катерина Маргітич здобула ступінь кандидата наук у Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова у 2009 році. Тема дисертації присвячена підготовці вчителів початкових класів до формування національної свідомості учнів молодших класів в загальноосвітніх навчальних закладах Закарпаття з угорською мовою навчання. До сфери наукових інтересів дослідниці входить методика викладання української мови в навчальних закладах з угорською мовою навчання. Впродовж 20 років п. Маргітич прищеплювала любов до української мови учням Берегівської угорської гімназії імені Бетлена Габора, а згодом обіймала посаду завідувачки кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. У 2024 році Вчена рада ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ нагородила викладачку відзнакою «За відданість справі» ім. Томчані, яка – за регламентом – присуджується за видатну діяльність штатного викладача, дослідника або іншого працівника ЗУІ протягом щонайменше двох десятиліть.

Габріелла Лоскоріх отримала ступінь кандидата наук з обліку та оподаткування в Житомирському державному політехнічному університеті у 2022 році. Темою її кандидатської дисертації було «Обліково-аналітичне забезпечення діяльності ІТ-підприємств». До сфери наукових інтересів належать організаційно-методологічні проблеми бухгалтерського обліку на підприємствах ІТ-сфери; розвиток бухгалтерського обліку та оподаткування в умовах цифровізації економіки, методологія обліку та оподаткування міжнародних операцій. Пані Лоскоріх є авторкою численних публікацій, які побачили світ як у вітчизняних, так і в міжнародних виданнях. Майже 15 років присвятила бухгалтерській справі, а у 2018 року влаштувалася на роботу до Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, де спершу обіймала посаду асистентки викладача кафедри обліку і аудиту, а з 2020 року – викладача. З 2019 року, окрім викладацької діяльності, виконує обов’язки заступниці завідувача кафедри.

Свою кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук на тему: «Розвиток декоративно-прикладного мистецтва в Німеччині у першій половині 20 століття» Василь Тягур захистив у 2013 році в Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова. До сфери його наукових інтересів входить розвиток творчої уяви учнів молодших класів, педагогічні технології та методика викладання педагогічних технологій. У 1993-2021 роках обіймав посаду викладача Мукачівського державного університету, з 2021 року працює доцентом кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Вітаємо з професійним успіхом, бажаємо подальших успіхів!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar