Науково-дослідний центр наук імені Тіводора Легоцькі проводить дослідження закарпатських кладовищ

Кладовище – це місце, де зберігається історія населеного пункту. Навідавшись сюди, можна дізнатися про те, хто і коли народився і помер, де поховані ті особистості, які багато зробили для своєї спільноти. На жаль, з часом нащадки цих людей часто покидають свою батьківщину, залишаючи могили предків без догляду, а надгробки та написи на них повністю стираються з часом.

Науково-дослідний центр наук імені Тіводора Легоцькі, що діє при Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ, поставив перед собою мету: задокументувати для нащадків сучасний стан угорських могил на кладовищах, відтак з 2011 року дослідники центру займаються картографування кладовища кількох населених пунктів і на основі отриманих під час дослідження даних створили єдину базу даних про похованих у цих місцях людей.

Цього разу було проведено дослідження місць поховань представників угорської меншини на кладовищі Кальварія, що в Ужгороді. Підготовчі роботи, що проводяться студантом магістратури кафедри географії Даніелем Дмітрієнко у співпраці з дослідницьким центром, тривають понад один рік. Як результат, дослідникам вдалося зібрати основну інформацію про кількість померлих представників угорської меншини та їхнє місце поховання. Для того, щоб отримана база даних стала ще досконалішою, точнішою, а також задля створення карти кладовища, 18 листопада 2023 року дослідники Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі та студенти магістратури кафедри історії та соціальних дисциплін дослідили територію цвинтаря.

Попри не сприятливі погодні умови, 10 студентам ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та 5 співробітникам нашого дослідницького центру вдалося успішно занотувати майже 4,5 тисячі угорських імен. Студенти були залучені до дослідження в рамках наукової практики, яка передбачала оцифрування матеріалів, отриманих під час обстеження могил, та їх запис в електронну таблицю Excel. Електронна таблиця міститиме відомості про ім’я покійного, дату народження та смерті, інші написи на надгробку та координати могили. Після створення баз даних дані будуть відсортовані та перевірені співробітниками нашого центру, на підставі яких буде створена карта кладовища. Передбачається, що подібно до попередніх етапів роботи над базами даних кладовищ, результати цьогорічного дослідження будуть розміщені на вебсайті науково-дослідного центру, де кожен охочий зможе знайти місце поховання свого родича чи друга. З наявними базами даних, отриманих в результаті досліджень кладовищ, можна ознайомитися на нашому сайті.

Науково-дослідний центр наук імені Тіводора Легоцькі

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar