Науково-суспільна діяльність принесла свої плоди – Наталію Вароді нагородили ювілейною премією

Доцент кафедри історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ), директорка офісу Благодійного фонду «ГЕНІУС» Наталія Вароді стала лауреатом цьогорічної премії ім. Чаби Лерінца. Почесну нагороду в Будапешті, в Літературному музеї імені Петефі, вручили голова Комітету з питань закордонних справ Парламенту Угорщини Жолт Неймет та президент Фонду «За нацменшини – Pro Minoritate» Марія Тарнок.

Премія імені Чаби Леврінца, заснована у 2009 році фондом «За нацменшин – Pro Minoritate», увіковічнює пам’ять та дух Чаби Леврінца та присуджується науковцям, експертам, письменникам і журналістам, які зробили вагомий внесок у зовнішню та національну політику Угорщини. Нагорода присуджується за професійну діяльність, яка отримала визнання у сфері угорської дипломатії та зовнішньополітичної науки, як з точки зору її якості, так і впливу, тож гідна для того, аби зберегти пам’ять про Чабу Лерінца.

Генеральний директор Літературного музею імені Петефі Сілард Деметер на урочистому відкритті заходу зазначив, що державні кордони країни та кордони угорського народу не збігаються. Попри це, у 2023 році коронні угорці, до прикладу, представників угорської нацменшини, що приїжджають з Румунії, все одно називають румунами в публічному дискурсі, зауважив директор. За його словами, минуло тридцять три роки після падіння комунізму, і для деяких наших співгромадян «столітні кордони стали психологічним бар’єром, який заважає їм бачити тисячолітній горизонт очима святого Іштвана».

 «Угорський народ незліченну кількість разів доводив свою здатність жити і виживати, навіть у найскладніші часи»,

– підкреслила міністерка юстиції Юдіт Варга. У своїй промові вона зазначила, що створюючи Угорщину, Бог надав угорцям благословення, але й підготував чимало випробовувань для них.

«Благодать споглядати на прекрасну природу, відчувати обійми Карпат, черпати енергію з численних струмків річок та отримувати користь від родючої землі. Талант і працьовитість угорського народу також є благословенням», – наголосила представниця правосуддя, додавши, що здатність Угорщини залишатися суверенною і незалежною державою протягом стількох років «варта того, щоб нагородити її історичним олімпійським золотом».

За її словами, в останні роки викликів було чимало. Юдіт Варга нагадала, що з 2010 року уряду довелося долати кілька великих криз, які докорінно похитнули світову політику та світову економіку. Це і міграційна криза, і епідемія коронавірусу, а тепер ще й російсько-українська війна.

«Ми живемо в епоху криз, а кризи завжди пов’язані з трансформацією наявного світового порядку», – сказала Юдіт Варга, зазначивши, що представники національних меншин завжди відчувають більший вплив від таких змін.

Міністерка не оминула увагою й особливу ситуацію угорців, адже після підписання Тріанонського договору угорці стали громадянами семи країн світу. За її словами, уряд Угорщини і надалі буде проявляти любов та турботу до представників своєї нації, які мешкають за межами Угорщини.

Голова Комітету з питань закордонних справ Парламенту Угорщини Жолт Неймет наголосив, що

Чаба Леврінц «своїми знаннями, мисленням, відданістю і творчістю протягом двадцяти років працював над спільною справою – об’єднанням угорської нації».

Політик висловився також про негативний вплив російської агресії на захист національних меншин. Він нагадав, що Угорщина засуджує російську військову агресію і всіляко намагається надати посильну допомогу постраждалим. Однак, за його словами, українсько-угорські відносини нині перебувають на «історичному мінімумі». Вся нація, особливо угорці Закарпаття, гостро відчувають потребу у «відкритті нового розділу в наших двосторонніх відносинах».

Депутат Європарламенту Андреа Бочкор також привітала цьогорічну лауреатку Наталію Вароді та наголосила:

«Це визнання є також нагородою для угорської громади Закарпаття, оскільки їй вдалося висунути кандидатуру ще одного науковця, який отримав премію імені Чаби Лерінца».

Раніше такими ж нагородами були удостоєні Степан Черничко та Ільдіко Орос. За її словами, Наталія – не лише історик і науковець, але й молода людина, яка була поруч, коли Закарпатський угорський інститут ще тільки зароджувався та боровся за місце під сонцем, пройшовши не простий, тернистий шлях акредитації. «Ім’я Наталки також пов’язане з діяльністю розвитку талановитої молоді Закарпаття та наданням можливостей для розвитку їм», – наголосила євродепутатка, наголосивши на важливості проведення таких заходів, адже «молодь – це майбутнє закарпатських угорців».

Нагороду Наталії вручили Жолт Немет та Марія Тарнок.

«15-та премія ім. Чаби Леврінца є ювілейною, і ми вирішили, що цього року цю престижну нагороду отримає саме Наталя Вараді. Не було жодних сумнівів, що цього року премія повинна належати саме жителю Закарпаття. У нинішній ситуації Наталія Вароді стала уособленням стійкості у відстоюванні справедливості. Її життєрадісність і цілеспрямованість дають зрозуміти всьому Карпатському басейну, що угорці Закарпаття матимуть майбутнє»,

– зазначив голова комітету з питань закордонних справ угорського парламенту, нагороджуючи Наталію.

За словами голови Товариства угорської культури Закарпаття Ласло Брензовича, ця нагорода надзвичайно вагома, адже Наталія Вароді – молодий науковець, викладач інститут, одна з наших студенток, яка розпочинала свій трудовий шлях у ЗУІ, де займалася науковою діяльністю і досягла значних успіхів. «Ця нагорода свідчить про те, що останні 30 років не пройшли даремно: нам вдалося виховати ціле покоління молодих вчених», – підкреслив Брензович. Наталія не тільки досягла успіхів у сфері викладацької та наукової діяльності, але й заслужила цю нагороду за надзвичайну організаторську роботу: опікою талантів, управлінням благодійним фондом «ГЕНІУС», керівництвом мовним та навчально-консультаційним центром.

Лауреатка Наталія Вароді охарактеризувала цю надзвичайну честь трьома словами: повага, подяка і вдячність.

«Боже благословення супроводжує мене по життю, адже велика радість працювати з партнерами, колегами, друзями, лідерами і талановитою молоддю, які допомогли мені досягти результатів, за які я отримала цю нагороду»,

– зазначила вона, висловлюючи подяку Богові за те, що має змогу працювати в такому інтелектуальному та сприятливому середовищі. Також дякує Богові за можливість проводити свою наукову та іншу діяльність в такому дружньому колективі, як у ЗУІ, завдяки підтримці якої вдалося досягти таких високих результатів. «Для мене ця премія – це нагорода за служіння на благо угорської меншини Закарпаття. Обіцяю і надалі підтримувати нашу талановиту молодь», – продовжила свою промову Наталія.

«Залишатися угорцем на Закарпатті – це насамперед моральний обов’язок і віра у краще майбутнє. Я переконана, що угорська нацменшина Закарпаття жива, хоче жити й надалі, а також вірю в те, що її майбутнє і надія – у плеканні молодих талантів»,

– підсумувала Наталя Вараді.

Святкову атмосферу гала-вечора підсилили  закарпатські народні пісні у виконанні гурту «Салонна та його команда».

(MTI/Давид Шімон/karpataljalap.net)

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar