Навчальна поїздка до Колочави

27 червня 2023 року студенти та викладачі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II (відділення української мови та літератури кафедри філології) відвідали музей архітектури і побуту «Старе село», яке знаходиться у селі Колочава (уг. Alsókalocsa) Хустського району. Cтуденти-філологи дізналися про духовне, історичне, культурне та матеріальне життя мешканців Колочави. Довідалися, що ця громада поєднує у собі культуру кількох народів, зокрема: українців, угорців, румунів, німців, чехів, словаків та євреїв.

Студенти і викладачі відвідали чимало цікавих місць: церковно-приходську школу, збудовану в 1859 році зі смереки (від екскурсовода – місцевого учителя історії – Василя Васильовича Глеби почули, як школярі того часу навчалися із церковних книжок та писали на невеличких дощечках).

Побачили житлові приміщення різних верств населення: хатину бондаря, збудовану в 1920 році, власником якої був Дмитро Малета (наразі вона є комбінованою майстернею, де зберігається асортимент виробів бондаря: рубанки, молотки, фуганки та деревообробний станок, який працює і досі); хатину шустера, який займався виробом взуття та ременів (чересів) – необхідного атрибута справжнього чоловіка у ті часи, який добре грів спину та вберігав від грижі. Відвідали хату бирова (сільського голови), побудовану у часи Австро-Угорської монархії, яка відрізнялася від інших великими кімнатами й вікнами та розкішними меблями, та чимало інших цікавих архітектурних та історичних пам’яток.

З розповіді екскурсовода дізналися про легендарних та історичних постатей, які відіграли важливу роль у історії селища та його культури,  – Миколу Шугая та Івана Ольбрахта, твори якого вивчають у школах Чехії, а його «Розбійник» перекладено сорока мовами.

Ми щиро вдячні місцевим жителям – філологині Буркало Надії Михайлівні та історику Василя Васильовича Глебі – за теплий прийом та цікаву пізнавальну інформацію.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Ірина Немеш і Світлана Егреші, студентки ІІ курсу
спеціальності «українська мова та література»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar