Осіння польова практика для студентів-біологів

Польові заняття є ключовими моментами викладання біології. У польових умовах стає зрозуміло, наскільки теоретичні та практичні знання, отримані в стінах інституту, можуть бути використані. У цьому дусі студенти III-IV курсу  факультету біології денної та заочної форм навчання взяли участь у дводенних польових заняттях з ботаніки, зоології та біогеографії, під час яких мали змогу поглибити знання, отримані з окремих предметів.

15 вересня вони мали можливість побувати в національному природному парку Синевир,  під керівництвом керівника кафедри пані Ержебет Когут та доцента кафедри Іштвана Желіцькі. Однією з характерних рис парку є те, що на його території є кілька боліт (територія, яка постійно знаходиться під водою, живі системи якої накопичують торф). Ці території зазвичай створювалися на рівнинах або в невеликих западинах, розташованих на дні долин (дно долин). Одним із найбільш особливих з них є оліготрофне болото Глуханя площею 17 гектарів, розташоване на Негровці (на висоті 620 м над рівнем моря). Торфове болото — гідролого-ботанічний заказник, найбільше сфагнове оліготрофне болото в Горганах. Його товстий шар торфу утворений видами торфу (Sphagnum spp.). Поверхня болота всіяна помітними трав’яно-осоковими горбами (зомбами) і вологими, періодично покритими западинами (семли). Важливість боліт для збереження дикої природи зумовлена ​​головним чином їх роллю у збереженні біологічного різноманіття. Тут зустрічалися такі типові види рослин, як напр. види торф’яного моху (Sphagnum spp.), торф’яний розмарин (Andromeda polifolia), росичка круглолиста (Drosera rotundifolia), пухівка піхвяста (Eriophorum vaginatum), журавли́на болотяна (Vaccinium oxycoccos), водянка чорна (Empetrum nigrum), осока бідноцвіта (Carex pauciflora), буяхи (Vaccinium uliginosum), білокрильник (Calla palustris), береза ​​пухнаста (Betula pubescens) та ін.

Під час польових занять студенти мали змогу відвідати равликову ферму біля Хуста (Нижнє Селище) та зоопарк, розташований на її території. Тут студенти мали можливість більше дізнатися про розведення равликів, а також про тварин зоопарку.

16 вересня д-р. Доцент Іштван Гаднадь супроводжував студентів до ботанічного заказника Чорна Гора (Виноградів) та ботанічного заказника Юлівська Гора (Дюла), що входять до складу Карпатського біосферного заповідника. Обидві території були заказниками загальнодержавного значення, які у 1997 році були включені до складу Карпатського біосферного заповідника. Карпатський біосферний заповідник є одним із найстаріших заповідних територій України та входить до мережі біосферних заповідників ЮНЕСКО.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Дубові ліси на Чорній горі здебільшого складаються з скельного дуба (Qercus petraea). Іноді змішують береку (Sorbus torminalis) і липу сріблясту (Tilia tomentosa). Популяцію ясена білоцвітного (Fraxinus ornus) можна знайти на деяких ділянках заказника. У чагарниковому рівні зустрічаються бирючина звичайна (Ligustrum vulgare), бруслина європейська (Euonymus europaea), глід одноматочковий (Crataegus monogyna), дерен справжній (Cornus mas) і виноград справжній (Vitis vinifera subsp. sylvestris).

Ботанічний заказник Юлівська гора особливо характеризується рослинністю лісостепового типу. Тут знаходиться єдиний в Україні природний осередок дуба бурґундського (Quercus cerris). Крім багатьох інших видів рослин, тут зустрічаються клокичка периста (Staphylea pinnata) і липа срібляста (Tilia argentea).

Обидва дні були дуже корисними в професійному плані. Студенти отримали поглиблені знання про біогеографічну характеристику відвіданих територій, особливості їх середовища існування, склад фауни, а також про функціонування практичної охорони природи. Вони мали змогу познайомитися з видами рослин і тварин, які занесені до Червоної книги України. Вони можуть використати практичний досвід, отриманий тут під час подальшого навчання чи викладацької кар’єри.

У проведенні польових навчань нам дуже допомогло керівництво інституту, яке забезпечило проїзд наших студентів. Ми дякуємо вам за підтримку!

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Золтан Копор і Габріелла Такач

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar