Передали головний корпус ботанічного саду ім. Йосипа Сикури у с. В. Береги

З нагоди десятирічного існування Науково‐дослiдного центру iмені Іштвана Фодора ЗУI iм. Ференца Ракоцi II та святкування угорської науки 11 листопада в навчальному закладі розпочався дводенний заход. На заходi була відкрита головна будівля ботанічного саду імені Йосипа Сикури в Великi Береги.

Будівлю відкрили Ільдіко Орос, президент ЗУI iм. Ференца Ракоцi II, Степан Черничко, ректор, Аттіла Когут, проректор закладу і Кароль Резеш, голова Берегiвської районної ради.

Золтан Копор, директор ботанічного саду, провів відвідувачів, i пояснив, що близько 600 різних видів рослин були введені на територiю, яка займає 8400 квадратних метрів.

У будівлі знаходиться виставка «Життя і робота Людвiга Вагнера, Антона Маргіттая, Іштвана Фодора та Йосипа Сикура – відомих угорських ботаніків на Закарпатті», яку представили доктор д-р Ержебет Когут, завідувачка кафедри біології та хімії ЗУI iм. Ференца Ракоцi II, д-р Степан Коложварi, керівник Науково‐дослiдного центру iмені Іштвана Фодора, і професорка Аніта Сiкура.

В рамках програми Золтан Копор, Ержебет Когут, Степан Коложварi та Габор Ваш презентували видання «Рожевий сад в с. Велика Добронь». Книга надає систематичні знання для розпізнавання виведених сортів троянд. У ньому представлені різновиди троянд, які знаходятся в коллекцiї, та їх основні характеристики. Сад троянд розпочали утворювати в 2016 році в с. Велика Добронь, який зараз забарвлений 64 сортами.

Ботанічний сад управляється Науково‐дослiдним центром iмені Іштвана Фодора. Головна будівля буде функціонувати як офіс, науково‐дослiдне мiсце, а також стане новим місцем для наукових практиках. Повна реконструкція будівлі була проведена за фінансової підтримки уряду Угорщини та Державного секретаріату національної політики, а також за підтримки Фонду ім. Габора Бетлена.

Дводенний захід продовжується 12 листопада професійними лекціями та науковою конференцією в будівлі iнституту.

Організаторами заходу є Науково-дослідний центр iмені Фодора Іштвана та кафедра біології та хімії ЗУI iм. Ференца Ракоцi II.