Померла Каталін Полоні

З великим болем повідомляємо, що 12 грудня 2022 року на 101-му році життя померла Каталін Антонікне Полоні, на честь якої був названий Музей текстилю і виставковий зал ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

Каталін Антонікне Полоні народилася в Берегові 6 травня 1922 року, народна артистка України. У 1941 році вона закінчила Берегівську державну гімназію, потім два роки навчалася в Будапештському інституті фізичного виховання. Коли кордон закрили, повернулася додому. Після цього вона почала працювати чиновником в Берегівському районному соціальному відділі.

У 1948 році вийшла заміж за агронома Тібора Антоніка, з яким переїхала у село Великі Береги, де викладала гімнастику та рукоділля в місцевій школі.  Тоді вона звернула увагу на ткані та шиті візерунки сільських жінок і почала збирати різноманітні мотиви та історії, пов’язані з ними.

У 1958 році Каталін Антонікне Полоні організувала ткацько-швейне відділення домашньої промисловості колгоспу. У 1960-70-х роках колгосп імені Леніна був одним із найблагополучніших господарств Закарпаття. Голова колгоспу Тібор Антонік багато уваги приділяв розвитку домашнього господарства, яке діяло у селах Великі Береги, Берегуйфалу та Кідьош. У ткацькому гуртку, яким керувала Каталін, 30 жінок із цих 3 сіл ткали і майже 60 виготовляли вишивки хрестиком, які швидко стали затребуваними та популярними не лише на Закарпатті, а й у багатьох країнах світу. Своїми чудовими текстильними виробами та вишивками вони представили себе зацікавленим в Угорщині, Болгарії, Румунії, Німеччині. У 1967-1974 рр. під її керівництвом у Великій Доброні діяв гурток із 54 ткачів. Вона також працювала в Ужгородському мистеціькому фонді. Берегівські ткалі та вишивальниці неодноразово отримували гран-прі підсобної промисловості Виставки народного господарства в Києві та Москві.

ЇЇ роботи відзначені численними похвальними грамотами, золотими та срібними медалями. З 1979 року з її ініціативи в Великоберезьській середній школі на уроках почали викладати березьську вишивку хрестиком і ткацтво. У 1982 році отримала звання Народного артиста України.

Почесний громадянин села Великі Береги, у 2003 році з родиною переїхала до Угорщини. У 2007 році вона передала частину своєї колекції текстилю та зразків до Музею текстилю і виставкового залу ім. Каталін Полоні ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, а іншу частину своєї колекції помістила до музею текстилю Великоберезьської середньої школи.

Каталін Антонікне Полоні померла 12 грудня 2022 року на 101-му році життя в Кішварді(Угорщина).

II. Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ та Музей текстилю і виставковий зал ім. Каталін Полоні висловлюють щирі співчуття родині загиблої!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar