Презентація книг з нагоди Дня угорської науки

Кафедра географії та туризму Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ провела презентацію книг в рамках святкування Дня угорської науки.

Захід відбувся 8 листопада в центральній читальній залі Бібліотечно-інформаційного центру імені Яноша Опацої Чере.

Присутніх привітала президент нашого закладу Ільдіко Орос, яка розповіла про важливість та актуальність представлених видань.

На Дні угорської науки бажаючі можуть взяти участь у низці заходів в Угорщині та за її межами. Цей день в ЗУІ ім. Ф. Ракоці святкують щорічно. На сьогоднішньому заході буде представлено дві наукові праці, які можуть значною мірою сприяти географічному та етнографічному пізнанню Карпатського басейну.

– зазначив тимчасово керуючий Консульством Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар.

Після привітань було презентовано електронну версію видання «Географія Карпатського басейну – природа, суспільство, економіка, етнографія». Книгу презентував Йосип Молнар, завідувач кафедри географії та туризму нашого закладу, один із авторів видання. Він зазначив, що у 2020 році керівництво нашого інституту вирішило створити твір, який представить карпатський регіон як географічну одиницю.

Том поділений на чотири великі розділи, які були представлені самими авторами. Шандор Генці, викладач кафедри географії та туризму ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, представив розділ «Природні умови», Йосип Молнар представив розділ «Населення та поселення», проректор Дюла Фодор, викладач кафедри географії та туризму, окреслив розділ «Економіка Карпатського басейну», Маргіт Кейс, викладач кафедри філології розповіла про структуру розділу «Етнографічні особливості Карпатського басейну».

Після цього Янош Пензеш, співробітник кафедри географії Дебреценського університету, розповів про процес коректури та лекторування.

У другій частині дня було презентовано вже надруковану версію атласу під назвою «Карта освіти – зміни в кількості студентів в угорських громадах за межами Угорщини у Карпатському басейні у 2010-х роках». Том був представлений одним із чотирьох авторів, Вікторією Ференц, викладачем відділення англійської філології кафедри філології нашого закладу. Вона зазначила, що в томі представлено ситуацію про навчанням рідною мовою чотирьох найбільших угорських громад за межами Угорщини (Румунії, Словаччини, Сербії та України) через кількість студентів та їх зміни у 2010-х роках. Після завершення роботи автори видання дійшли висновку, що зміни в кількості дітей в угорських дитсадків і школах точно відображає поточні соціальні процеси в угорських громадах за межами Угорщини.

Автори представлених томів наголосили, що видаючи свої праці, вони мали бажання включити їх до рекомендованої літератури курсу «Географія Карпатського басейну», який викладається у вищих навчальних закладах області.
    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar