Президент ЗУІ охарактизувала ситуацію навколо системи угорськомовної освіти Закарпаття

25 серпня гостем програми «Спеціальний випуск» радіо «Пульс» стала президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос. В ефірі ведучі – Золтан Бірта та Балаж Райко – розпитали очільницю ЗВО про стан угорської освіти на Закарпатті.

На початку свого інтерв’ю пані Орос відзначила значимість роботи літніх таборів, що проводяться Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством, і наголосила на важливості їх проведення. За її словами, окрім вже традиційних таборів, в яких загалом взяли участь 250 дітей, 720 дітей із Закарпаття завдяки підтримці угорського уряду змогли оздоровитися в таборах «Ержебет», а також вдалося скористатися можливостями програми «Без кордонів», реалізованої Державним секретаріатом національної політики Угорщини, завдяки якій вдалося організувати програму «Літня школа без кордонів» на Закарпатті.

Окрім програм літніх таборів, Ільдіко Орос не оминула увагою і навчальний рік, який ось-ось розпочнеться. Зокрема, зазначила, що в минулі роки кількість студентів зменшилася на 15 відсотків, і очікується, що цього року цей показник зросте, а все тому, що сім’ї втомилися від того, що не бачать один одного, відтак, члени родини, які залишилися вдома, змушені їхати за кордон, аби возз’єднатися з рідними. Водночас, попри всі ці негативні моменти, є й позитивні події, адже з вересня відкриється Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання з філіями у 5 населених пунктах краю – Малі Геївці, Велика Добронь, Берегове, Виноградово, Тисапийтерфолво, – до приймальної комісії якого на сьогоднішній день надійшло 90 заяв від майбутніх учнів. Президент ЗУІ також поділилася результати цьогорічної вступної кампанії: 396 студентів зараховано до бакалаврату, 184 – до магістратури, освіту у Фаховому коледжі здобуватимуть 111 першокурсників та 150 – у Центрі професійно-технічної освіти ім. Еган Еде. У підсумку за освітніми програмами ЗУІ, навчатимуться 1511 осіб.

Очільниця ЗВО також зазначила, що на Закарпатті спостерігається гостра нестача педагогічних кадрів як у школах з угорською, так і з українською мовами навчання, тож ЗУПТ оголосило конкурс на заміщення вакантних посад, з переліком яких можна ознайомитися на сайті товариства.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar