«Психічне здоров’я і духовність» — На Берегівщині відбулася конференція на психологічну тематику

Асоціація психологічного здоров’я Угорщини (АПЗУ) спільно із Закарпатським угорським товариством спеціалістів психічного здоров’я (ЗУТСПЗ) організувала весняну конференцію «Психічне здоров’я і духовність», яка відбулася 15–16 березня в Берегові.

Спікери та гості з Будапешта, Румунії, Берегова, Мукачева та Косина зібралися 15 березня в Берегові, де на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ провели семінар, присвячений діяльності ЗУТСПЗ та навчальній програмі «Ментальна гігієна». Потім учасники взяли участь у показі фільму «Most vagy soha» («Зараз або ніколи») режисера Філіпа Ракая, організованого Товариством угорської культури Закарпаття.

Офіційне відкриття конференції відбулося 16 березня в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ, де з вітальним словом до учасників спершу звернувся голова АПЗУ Домонкош Буза.

«Для всіх, хто живе в країні, де триває війна, та й у Європі, де пристрасті лише набирають обертів, а посеред усіх цих подій людям важко віднайти душевний спокій, надзвичайно важливо знайти вихід, знайти не лише самого себе, але і своє місце в цьому світі, щоб зробити його кращим і красивішим»,

— наголосила у своїй промові президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, а потім словами отця Олофсона Плацида підбадьорила присутніх, який свого часу стверджував: «Страждання не слід сприймати, як драму, радощі необхідні для виживання, і ми не є досконалими, але ми повинні показати тут і зараз, що ми не такі, як усі, та й, врешті-решт, жити легше тим, хто має точку опори».

У своїй вітальній промові почесний голова АПЗУ професор Ференц Грежа звернув увагу на ініціативу, згідно з якою Асоціація психологічного здоров’я Угорщини вважала організувати чергову конференцію саме в Берегові, а фільм, показ якого відбувся напередодні, назвав зворушливим, і наостанок наголосив, що в ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ панує атмосфера, у яку хочеться поринути знов і знов, у якій людина відчуває себе комфортно.

«Ми, фахівці, що працюють у сфері допомоги, виконуємо свою роботу із цілковитою самовіддачею та добровільною місією. А прояв духовності знаходить своє відображення в нашій емпатії, здатності до співчуття, прийнятті тієї чи іншої ситуації, культурі взаєминах, спроможності досягати балансу й гармонії в різних сферах життя. Вона також допомагає нам, угорцям Закарпаття, працювати тут, на малій батьківщині, задля того, аби ті, хто залишився вдома, могли й надалі боротися за наші інтереси в доброму здоров’ї. Щоправда, тут не про боротьбу, яка точиться на лінії зіткнення в східних регіонах, йдеться, а про подолання щоденних труднощів, з якими доводиться стикатися щодня кожному з нас»,

— зауважила голова ЗУТСПЗ Емьовке Бергхауер-Олас.

Після проголошення вітальних промов почали роботу пленарні засідання. Спершу з доповіддю «Подорож до центру людини. Антропологічні підходи до організації соціальної роботи» виступив філософ, психолог і дослідник будапештського Католицького університету імені Петера Пазманя Балаж Ендреді. Потім слово взяв реформатський пастор Косинського церковного округу, теолог і фахівець із психічного здоров’я Федір Радванський, який прочитав лекцію на тему «Переживання духовних процесів, як запорука душевної рівноваги та духовного здоров’я». Опісля з доповіддю на тему «Духовне здоров’я: спілкування з Богом та нашими братами й сестрами» виступив мукачівський парафіяльний священник Степан Погані. Наступним доповідачем став психолог і супервізор із Будапешту Іван Терек, який у своїй лекції торкнувся теми взаємозв’язку між трансцендентними стосунками та духовним здоров’ям. Останньою слово взяла психологиня і фахівчиня з психічного здоров’я із румунського Шумулеу-Чук Ірма Шімо, яка виступила з доповіддю на тему «Тренування нашої психічної, соматичної та духовної стійкості в непрості часи».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Конференція завершилася проведенням воркшопів та вечірньою панельною дискусією в готелі «Гелікон», що в селі Яноші.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar