Шана хоробрим – У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ вшанували пам’ять героїів Революції та Національно-визвольної війни 1848-49-х років

Подія 1848-49 років стали визначальними в житті кожного угорця. Незначна група молодих і амбітних людей повірила у свої сили, у те, що зможуть змінити ситуацію в країні на краще, вибороти свободу для свого народу. Революція ж тоді перемогла, а от національна боротьба за незалежність зазнала поразки, однак пам’ять про героїв того часу живе в наших серцях і до сьтогодні.

15 березня керівництво коледжу, викладачі та студенти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ вшанували пам’ять героїв, організувавши церемонію покладання вінків до меморіалу загиблим героям.

Захід розпочався з виконання національної молитви угорців – гімну. Потім студентка 3 курсу спеціальності «Облік і оподаткування» Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Біанка Молнар продекламувала вірш, присвячений тогочасним подіям.

Потім слово взяв керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові д-р Іштван Дєбнар, який зачитав привітання прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана:

«Пані та панове, у 1848 році угорський народ став прапороносцем свободи. Березнева молодь вимагала не лише створення відповідального уряду, скасування цензури та рівності всіх громадян перед законом, але й можливості жити в Європі, в якій наші народи трималися б разом, йшли пліч-о-пліч по життю, а не жадали б слави, знищуючи один одного. Нині світло смолоскипів угорської свободи все ще видніється вдалині. Цілком очевидно, що ми, угорці, просимо і вимагаємо повернути вільну, гідну і сильну Європу, яка зуміла б забезпечити мир на своїй власній землі і твердо протистояла всім прямим чи непрямим зазіханням на знищення мов і культур своїх корінних меншин»,

– зауважив у своїй промові Віктор Орбан.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього викладач кафедри історії та суспільних дисциплін Федір Молнар висвітлив основні події Революції та Національно-визвольної війни 1848-49-х років. Потім лаборант кафедри філології Сільвестер Ферку виконав вірш Шандора Петефі «Nemzeti dal» («Національна пісня»).

Завершальним акордом заходу стало покладання вінків пам’яті до меморіальної дошки Кошута, встановленої на стіні ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, та до пам’ятника Петефі в Берегові.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English