Розвінчання міфів: Тарас Шевченко – людина і митець

У Закарпатському угорському інституті ім. Ф. Ракоці ІІ відбулося вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка, приурочене до 210-річчя з Дня народження Кобзаря.

Студенти українського відділення філологічного факультету – Ткачук Євгенія, Уйфалуші Інесса, Егрешій Світлана, Немеш Ірина та Ваш Ніколетта – презентували свої дослідження, у яких розвінчали міфи про Шевченка, створені радянським заанґажованим політичною цензурою літературознавством, ілюструючи свої наукові розвідки декламуванням поезій Івана Драча, присвяченим непересічній постаті Шевченка.

Присутні викладачі, студенти та гості інституту мали змогу переконатися, що Тарас Шевченко був обдарованим не лише в царині письменництва, але й  талановитим живописцем, володів кількома європейськими і слов’янськими мовами, спілкувався з видатними людьми свого часу, викладав в університеті, був цікавим співрозмовником, мав впливових друзів, подобався жінкам…

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Музам Шевченка була приурочена музично-поетична вистава, у якій ролі Оксани, Репніної, Закревської, Піунової, Ускової, Лукери проникливо зіграли Пейтер Бернадетт, Комоні Тетяна, Бургер Ніколетта, Бірікі Ніколетта, Ткачук Євгенія. Їжак Сильвестер та Форкавець Олександр чуттєво передали емоції закоханого, розгубленого, здивованого Шевченка – чоловіка, який усе своє коротке життя мріяв про родину, але так і не отримав від Бога цього щастя.

Ведуча літературного вечора Ніконорова Вікторія доповнила ліричні сповіді акторів окремими фактами з життя талановитого митця й непересічної особистості Шевченка. Щира подяка Закарпатському обласному угорському драматичному театру ім. Дюли Ійєша за співпрацю і за костюми, які створили особливу ауру шевченківського століття й перетворили виступ студентів у справжнє мистецьке дійство.

Вдячні усім глядачам, які розділили з нами це свято творчості.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

З повагою – викладачі кафедри філології Закарпатського угорського інституті ім. Ф. Ракоці ІІ

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar