Серія заходів «Коріння і крила – перспективи закарпатської молоді» завершилися тріумфом

Благодійний фонд «ГЕНІУС» за підтримки Міністерства культури та інновацій Угорщини реалізував програму «Коріння і крила – перспективи закарпатської молоді», спрямовану на популяризацію ідеї пошуку шляхів розвитку на батьківщині та зміцнення національної ідентичності та патріотизму закарпатської молоді.

Благодійний фонд втілив у життя дві різні, але схожі за тематикою, серії програм:

  1. «Це і є Батьківщина» – навчально-професійна та пізнавальна екскурсія Закарпаттям.
  2. Стежками успіху.

«Це і є Батьківщина» – навчально-професійна та пізнавальна екскурсія Закарпаттям

Назва програми запозичена з першого рядка вірша Вільмоша Ковача «Верецький перевал» та назви книги Йожефа Ботлика – Дьєрдя Дупки «Це і є Батьківщина…» Факти, дані, документи з життя закарпатських угорців у 1918-1991 роках». Сам поетичний твір та наукова література розкривають спорідненість з цінностями, які знайшли правдиве відображення у програмах. У центрі уваги – історія угорської національної меншини Закарпаття. Ця промовиста назва говорить сама за себе, адже в ній відображена відданість ідеї збереження національної ідентичності, любові до батьківщини та мирне співіснування з представниками основної маси населення, яка зазнала перевірку на міцність різними історичними подіями. Саме цей дух намагаються передати навчально-професійна та пізнавальна ексурсія Закарпаттям.

Першочерговою метою програми є зменшити потік міграції, зміцнити почуття патріотизму та розвинути національну ідентичність. Окрім цього, проєкт акцентує увагу на досвіді навчання, яка приносить насолоду, а також на фізичному та духовному відпочинку студентів.

В рамках програми вдалося реалізувати дві навчально-пізнавальні екскурсії місцями, які в історії Закарпаття зіграли ключову роль у соціальному контексті:

Історична презентація та фахова екскурсія з вітчизняної історії в пам’ять про події 1956 року

23 жовтня 2023 року студенти кафедри історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ взяли участь у лекції «Революція 1956 року» наукового співробітника Комітету національної пам’яті д-р. Аттіли Саколцаі. Закарпатські мотиві простежувалися на виставці банерів «Придушена революція», що проводилася у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Опісля відбулася церемонія покладання вінка до пам’ятника, встановленого на залізничній станції Берегова.

Після цього учасники заходу здійснили  до Ужгорода навчально-пізнавальну екскурсію «Це і є Батьківщина», під час якої організатори акцентували увагу на закарпатських аспектах подій 1956 року та покладанням вінків до меморіалу вшанували пам’ять жертв тогочасних подій.

Під час навчальної поїздки відбулася низка фахових лекцій, які прочитали науковий співробітник Комітету національної пам’яті д-р Аттіла Саколцаі, доцент кафедри історії та соціальних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Наталія Вароді та професор Ніагарського університету Курт А. Стахура.

У рамках пізнавальної поїздки учасники мали змогу ознайомитися з історією Ужгородського греко-католицького кафедрального собору, замку та скансену, які мають важливе краєзнавчо-історичне значення.

У програмі взяли участь студенти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Навчально-пізнавальна екскурсія в пам’ять про жертв «Маленького роботу» та ГУЛАГу

В пам’ять про страшні події 1944 року, пов’язані з депортацією, благодійний фонд «ГЕНІУС» організував серію заходів, першою з яких став нетрадиційний урок історії, що відбувся 9 листопада у Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Темою уроку «Ворог народу» стала історія життя одного із засновників фонду «ГУЛАГ» Магдоли Рор, яка була депортована на примусові роботи радянською владою у 1945 році у віці 16-ти років та провела дев’ять років у таборах ГУЛАГу. На основі архівних документів про життя Маґдоли Рор письменник і драматург Тамаш Терек написав зворушливу монодраму. Майже 50-хвилинна монодрама, головною героїнею якої стала актриса Оршоля Станкай, розповідає історію долі молодої дівчини, оповідає жорстокий світ радянських таборів примусової праці та жалюгідне життя в’язнів, яким вдалося вирватися з полону терору та знущань. Монодрама описує роки духовного спокою після повалення радянської влади та створення Меморіалу ГУЛАГу. Після презентації спектаклю з лекцією про історичні передумови радянської примусової праці виступила історик та керівник проєкту «Рік пам’яті жертв ГУЛАГу» доктор Емьовке Ковач. Найважливіша місія історика полягає в тому, аби проведенням нетрадиційних уроків історії донести світовій спільноті розмаїття, сутність і важливість історії та системи культурних цінностей.

Заступниця директора Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Катерина Кіралі звернулася до присутніх з вітальним словом і висловила радість з того, що нетрадиційний урок історії проводиться у навчальному закладі вже вдруге.

Захід своєю присутністю вшанувала й голова фонду «ГУЛАГ» Йолан Надьней Пінтер.

11 листопада 2023 року вшанування пам’яті трагедії закарпатських угорців продовжилося навчально-пізнавальною поїздкою, під час якої учасники вшанували пам’ять загиблих біля меморіалів у Берегові, Мукачеві та Сваляві.

Навчально-пізнавальний тур проводився з метою вшанування пам’яті жертв «Маленкого роботу» та ГУЛАГу, а також віддання шани загиблим біля місцевих меморіалів: пам’ятника на площі Пушкіна в Берегові, меморіальної дошки, встановленої на подвір’ї Мукачівського замку Ракоці, а також у Свалявському меморіальному парку.

Під час навчальної поїздки фахову лекцію прочитала член Національної комісії пам’яті, габілітована доктор Барбара Банк.

У рамках екскурсії учасники мали змогу оглянути Мукачівський замок, замок Шенборнів, Чинадіївський замок та Верецький перевал та дізнатися про їхню історичну цінність з краєзнавчої точки зору.

У навчальній поїздці взяли участь студенти Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та студенти-стипендіати Гуртожитку імені Ференца Кельчеї.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Стежками успіху

Наступні наші заходи теж проводилися для того, аби прищепити учасникам любов до рідного краю. Метою програми було запросити відомих людей, уродженців Закарпаття, історія успіху яких стала б мотиваційним стимулом для студентів. Насамперед перший напрям стосувався мистецького національного самовираження, адже кожен історичний період характеризувався певними культурними компромісами, на які йшли представники угорської національної меншини, аби зберегти свою самобутність та ідентичність. Попри численні перешкоди, трупа угорського театру Закарпаття працює та підтримує дух місцевого угорського театрального життя. Саме тому заходи цієї частини проєкту реалізувалися із залученням фахівців у сфері театрального мистецтва.

Зустріч з Вікторією Тарпай та показ фільму «Байстрюк сатани»

9 листопада в Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ відбулася зустріч аудиторії з лауреаткою премії імені Марії Ясої, уродженкою Закарпаття, виконавицею головної ролі фільму «Байстрюк сатани», створеного режисером Дежевом Жігмондом за мотивами п’єси Мігаля Золтана Надя Вікторією Тарпай.

На початку заходу директорка Закарпатського угорського обласного драматичного театру Едіна Шін ознайомила присутніх з історією формування та розвитку угорського театру на Закарпатті. Опісля цього, до діалогу в режимі онлайн долучилася Вікторія Тарпай, яка поділилася своїми враженнями від зйомок у фільмі «Бастрюк сатани», а також розповіла про свою любов до рідного краю. Модераторкою зустрічі, у якій взяли участь майже 100 глядачів, стала директорка театру Едіна Шін.

Фільм, показ якого відбувся після зустрічі з глядачами, розповідає про трагедію, що відбулася в листопаді 1944 року на Закарпатті, крізь призму долі шістнадцятирічної Естер Товт, яка несла харчі рідним, яких відправили на так звані «триденні роботи», однак дорогою її зґвалтували російські солдати. Життя дівчини та її оточення було зруйноване, вона завагітніла й народила дитину – байстрюка сатани.

У заході взяли участь студенти Фахового коледжу Закарпатського угорського інстуту імені Ференца Ракоці ІІ, студенти та викладачі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Вистава та мистецька зустріч у Закарпатському обласному угорському драматичному театрі

Навчально-пізнавальні поїздки насамперед сприяли поглибленню знань з історії краю, формуванню почуття любові до рідного дому та розбудові спільноти, у той час, як друга частина програми надала можливість поспілкуватися з видатними особистостями Закарпаття. На нашу думку, ми повинні пишатися та брати приклад з тих, хто своїм життєвим успіхом стверджує, що угорці, які живуть на Закарпатті, мають майбутнє. Тернистий професійний шлях цих людей – це стратегія подолання труднощів, унікальний світогляд, приклад для наслідування.

Спеціальна військова операція в країні вплинула не лише на демографічні показники Закарпаття, а й відобразилася на культурному житті. Закарпатський обласний угорський драматичний театр зіткнувся з багатьма труднощами, які необхідно було подолати, аби триматися на плаву, однак їм вдалося вистояти, вони працювати й надалі наперекір усім труднощам.

10 листопада 2023 року в рамках реалізації нашої програми «Коріння і крила» відбулася театральна вистава «Язичницький танець», створена за мотивами твору Брайана Фріла, яка користується великим успіхом, ролі в якому ролі грають актори Закарпатського обласного угорського драматичного театру

Після чудової вистави відбулася глядацька зустріч, модератором якої була директорка Закарпатського обласного угорського драматичного театру Едіна Шін, за особистої присутності Магдалини Ваш, Мелінди Орос, Іболії Орос, Наталії Гал та Дори Мовнуш.

У програмі взяли участь студенти та викладачі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

«Коріння і крила – перспективи закарпатської молоді» мала величезний успіх, про це свідчить кількість учасників. У програмі, що складалася з 5 частин, узяли участь майже 400 осіб.

Найменування програми Дата проведення заходу Кількість учасників
1. Лекція габілітованого доктора Аттіли Саколцаі: «Революція 1956 року» 23 жовтня 2023 року 17
2. «Це і є Батьківщина» – Історична презентація та фахова екскурсія з вітчизняної історії в пам’ять про події 1956 року 23 жовтня 2023 року 42
3. Нетрадиційний урок історії 9 листопада 2023 року 93
4. Стежками успіху – Зустріч із Вікторією Тарпай та показ фільму «Байстрюк сатани» 9 листопада 2023 року 90
5. Стежками успіху – Вистава «Язичницький танець та мистецька зустріч у Закарпатському обласному угорському драматичному театрі» 10 листопада 2023 року 100
6. «Це і є Батьківщина»  – Навчально-пізнавальна екскурсія в пам’ять про жертв «Маленького роботу» та ГУЛАГу

 

11 листопада 2023 року 52
Усього: 394 осіб

Наші програми стосувалися любові до батьківщини та її живильної сили, починаючи від пізнання свого коріння і закінчуючи перспективами на майбутнє. Віримо, що майбутнє угорської спільноти Закарпаття – в руках молоді. Наша мета – підтримати реалізацію мрій, розвивати навички молодих людей, аби допомогти їм злетіти у височінь завдяки тому багажу знань, які вони черпають зі сторінок історії своїх предків.

 

Наталія Вароді,
Благодійний фонд «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar