Сьогодні закарпатському мовознавцю, літературознавцю Шандору Фодо виповнилося б 84 роки

У цей день, 26 лютого 1940 року, народився мовознавець, літературознавець, викладач університету, політик Шандор Фодо, на честь якого названо Центр організації культурно-масових заходів імені Шандора Фодо, що функціонує на базі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Шандор Фодо народився у Вишкові, де і здобув середню освіту. Строкову службу проходив на військовій флотилії. Паралельно вступив на філологічний факультет Тартуського університету, де в 1967 році отримав диплом за спеціальністю «фіно-угорська філологія».

У 1967–1990 роках викладав на кафедрі угорської філології Ужгородського державного університету. Читав лекції з мовознавства, етнографії та історії літератури. У цей період досліджував історію виникнення слов’янських запозичень в угорських говірках Закарпаття. Він був автором кількох дисертацій та досліджень на цю тему.

Утім, найважливішим питанням вважав справу закарпатських угорців. Після так званої Другої петиції, написаної в 1972 році на захист прав угорців, скерованої до вищого партійного керівництва Радянського Союзу, на якій було зібрано понад тисячу підписів, його звільнили з Ужгородського державного університету. Після цього він отримав пропозицію стати викладачем у Тартуському університеті, та серце тягнуло його додому, на Закарпаття, де він спершу працював кочегаром, а потім обіймав посаду коректора в газеті «Kárpáti Igaz Szó» («Карпатська правда»).

Після покращення політичної ситуації він повернувся до викладацької роботи в університеті. У період державного перевороту був одним із засновників Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ). На установчих загальних зборах організації його обрали головою товариства. Перебував Фодо на цій посаді до 1996 року. Шандор став  лауреатом кількох престижних відзнак Угорщини, серед яких найбільш вагомим вважається Орден заслуг Угорської Республіки.

Шандор Фодо помер 11 травня 2005 року в Ужгороді у віці шістдесят п’ять років.

У 2008 році на його честь назвали вулицю в Берегові. У вересні 2005 року ТУКЗ започаткував стипендіальну програму імені Шандора Фодо, яка щорічно присуджується студентові ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, а у 2013 році програму доповнили та перейменували на премію імені Шандора Фодо. На премію можуть претендувати студенти, які навчаються в закладах вищої освіти Закарпаття, працівники закладів освіти, охорони здоров’я та церковні служителі, які доклали значних зусиль в організацію громадської діяльності в інтересах угорського населення Закарпаття.

На його честь названо Центр організації культурно-масових заходів імені Фодо Шандора, урочиста церемонія відкриття якого відбулася 26 лютого 2015 року, у день народження Шандора Фодо. Метою Центру, який функціонує як один зі структурних підрозділів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, є організація та проведення культурних заходів, поширення культурної спадщини та традицій, підвищення інтересу студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ до культури, популяризація інтелектуальних та мистецьких програм..

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar