Студенти інституту та фахового коледжу взяли участь в ХІ. університетському міжнародному конкурсі культури спілкування та протоколу

26 травня в Будапешті, у Палаці Стефанія – культурному центрі Збройних Сил, в одинадцятий раз відбувся Університетський міжнародний конкурс культури спілкування та протоколу. Головним патронатом заходу був Томаш Варга, парламентський секретар Міністерства Збройних Сил та заступник міністра. Національна асоціація протоколу Угорщини взяла участь як стратегічний партнер в організації престижного професійного конкурсу. Цього року конкурс отримав девіз «Ми представляємо цінність», а його головна тема — 150-річчя Будапешта та світові спадщини.

Конкурсантів, викладачів які підготували студентів та членів журі привітала Агнеса Гашпар, титулований доцент університету та голова оргкомітету, після чого вона зачитала листа державного секретаря парламенту Томаша Варги.

Захід організовується з 2011 року, головним елементом якого є надання студентам угорських закладів в Угорщині та за кордоном можливості змагатися на професійному рівні.

«Цей захід також активно підтримує справу угорців за межами Угорщини та інтеграцію угорців у культурний обіг батьківщини. Одинадцятирічна історія конкурсу є чудовим доказом того, що заходи з формування та зміцнення національної ідентичності не лише мають право на існування, а й величезний суспільний запит на їх проведення. Як для заступника міністра оборони, для мене велика честь, що конкурс прийматиме Палац Стефанія – Культурний центр Збройних Сил»,

– йдеться у листі.

У своєму виступі Акош Сабов, старший професійний співробітник директорату з протоколу палацу Шандора, підкреслив: для нього було особливо приємно, що учасники змагань приїхали з багатьох місць, у тому числі з-за кордону, що символізує приналежність до чогось одного цілого.

Змагання відкрила Рита Лачко, президент Національної асоціації протоколу Угорщини, керівник протокольно-організаційного відділу Міжнародного департаменту Міністерства Внутрішніх Справ. За її словами, експерти з протоколу є вченими сьогодення: серед іншого, ми повинні знати національний і міжнародний політичний контекст і бути досвідченими у внутрішніх і міжнародних системах правил.

Роботи конкурсантів оцінювало журі у складі семи осіб, до складу якого увійшли:

  • Рита Лацко – президент Національної асоціації протоколу Угорщини, керівник протокольно-організаційного відділу Міжнародного департаменту Міністерства внутрішніх справ
  • Проф. д-р Ласло Ваша – проректор з науки та інновацій Будапештського університету Metropolitan
  • Андрея Поремба – провідний експерт з протоколів Угорського Національного Банку
  • Шандор Конц – полковник, директор Управління військового протоколу, колишній президент Національної асоціації протоколу Угорщини
  • Еріка Котай – головний радник міністра, колишній начальник протоколу, член Національної асоціації протоколу Угорщини.

Головою журі був пан Амбрус Єне – посол, головний радник міністра, колишній керівник державного протоколу, наставник Національної асоціації протоколу Угорщини.

  «За допомогою конкурсу наша мета — зміцнити діалог між культурами, створити платформу для передачі внутрішніх і закордонних цінностей, а також для кращого розуміння один одного»,

— сказала Агнеса Гашпар, експерт з міжнародного протоколу, доцент Будапештського університету Metropolitan , головний організатор конкурсу.

«Як і світ, сфера протоколу та культури поведінки постійно змінюється, тому щороку конкурс оновлюється своїм професійним та культурним змістом, делікатно реагуючи на останні події в цій галузі».

Всього в протокольних змаганнях взяли участь 8 національних і 3 іноземні команди (Будапештськa школа бізнесу, Коледж практичної дипломатії (Будапештський університет Корвіна), Університет Едутус, коледж Кошута Лайоша в Мошонмадяроварі, Національний університет державної служби, Католицький університет ім. Петра Пазманя, двомовний фаховий коледж та технікум імені Сечені Іштвана в місті Бекешчаба, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, фаховий коледж Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. в місті Берегове, Трансільванський угорський університет Sapientia – Клуж-Напока, школа Grup Scolar Lucian Blaga – Регін.

Учасники команди Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ : Жанетт Шандор (студентка історичного факультету, 2 курс), Агота Папп (студентка історичного факультету, 2 курс), Емілія Товт (студентка історичного факультету, 2 курс), Вікторія-Патріція Гайду (студентка 4 курсу спеціальності «Туризм» у фаховому коледжі), Олександра Леврінц (студентка 4 курсу спеціальності «Туризм» у фаховому коледжі), їхнім підготовчим викладачем була Христина Гіябо.

Цього року учасники змагалися у кількох змаганнях, під час яких змогли ознайомитися з усіма темами протокольних знань. Крім іншого, вони повинні були знати загальну та громадську культуру поведінки, правила дипломатичного протоколу, протоколу прапора, деякі елементи спортивного та церковного протоколу. Команди повинні були успішно виконати низку завдань: знайомство, кейтеринг (сервірування столу), культура розмовної поведінки, дрес-код, діловий протокол, гастрономія тощо.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Переможцем змагань стала команда Національного університету державної служби, а команда Коледжу практичної дипломатії посіла друге місце. За третє місце на подіумі була нічия між Католицьким університетом імені Петра Пазманя та Трансільванським угорським університетом Sapientia в Клуж-Напока.

На ювілейному конкурсі журі присудило командам та їх викладачам декілька спеціальних призів. Команда інституту та фахового коледжу отримала нагороду Національної асоціації протоколу Угорщини, а також подарунок Інституту демографії та сім’ї Марії Копп та euJobs HR-Group. Кожна команда отримала гербові печатки комітатів Угорського королівства XVIII-XIX ст., відредаговані та запропоновані істориком гербознавства підполковником Імре Чакі.

За рішенням Будапештського університету Metropolitan та оргкомітету конкурсу з протоколу у 2022 році було засновано премію імені Надь Ілдико, яку цього року було вручено Ірінго Райхенбергеру (школа Grup Scolar Lucian Blaga в місті Регін).

Також серед традицій протокольних змагань – дефіле, організоване студентами, розроблене експертом з моди та викладачем Кларою Ач.

Наприкінці змагань Агнеса Гашпар подякувала командам за їхню участь та їхню сильну позицію та виразила сподівання, що наступного року змагання відбудуться знову.

Можу точно сказати, що за останні два дні кожен член нашої команди отримав незабутні враження та корисні знання.

Ми також хотіли б подякувати Будапештському університету Metropolitan та Національній асоціації протоколу Угорщини за запрошення!

Частину фото ми завантажили з сайту Міністерства оборони.

Написано на основі статті, опублікованої на сайті Міністерства оборони і
Національної асоціації протоколу Угорщини:
Емілією Товт
ЗУІ імені Ференца Ркоці ІІ,
спеціальність історія, 2 курс

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar