Ким ми можемо пишатися… Інтерв’ю з Іриною Надь

Наша професія визначає нас і наповнює наше життя. І яка саме діяльність принесе вам задоволення? Багато людей знаходять свій шлях лише через багато років. Однак це не обов’язково буде одна справа, в якій ми можемо реалізувати себе – іноді ми займаємося кількома видами діяльності, і вони разом роблять нас щасливими.

Ірина Надь народилася в селі Бадалово. Вона поглинала свої знання на факультеті історії та англійської мови інституту. Вона пішла у педагогічну професію, відкривши власну справу, а сьогодні знову працює над формуванням майбутнього покоління. А що ще вона пережила? Нехай розкаже нам сама.

– Розкажи мені про себе. Як проходило твоє дитинство?

– Я народилася в селі Бадалово, за кілька кілометрів від Берегова. Там я пішла у загальноосвітню школу І-ІІ ст імені Йожефа Гводані, потім із 7-го класу до Берегівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №3 імені Зріні Ілони, яку згодом закінчила. Озираючись на своє дитинство, воно було щасливим і врівноваженим. Мої батьки, дідусі та бабусі підтримували та допомагали мені у всьому.

– Чому ти обрала інститут Ракоці?

– Ще під час навчання в школі я вирішила, що коли закінчу, обов’язково вступлю до інституту Ракоці. З дитинства я знала, що хочу бути вчителем. Це була чудова нагода навчатися угорською мовою, недалеко від мого рідного села. Я пам’ятаю, як страшенно боялася того що станеться, якщо я провалю вступ. Тоді студенти не мали таких можливостей, як зараз. На кожен курс було багато бажаючих. Більшість учнів подавали заявки з таких закладів, як Великоберезький ліцей, Пийтерфолвівський ліцей або Великодобронський ліцей, які випускали дуже сильних учнів. Тому, зізнаюся, нам довелося багато готуватися, щоб після закінчення школи вступати до інституту. Однак це також не позбавило моєї сміливості, бо я знала, що моє місце тут.

– Як минули студентські роки? У тебе є студентський досвід, яким ти хотіла б поділитися?

– Ніколи не забуду день вступу, коли складали письмову частину іспиту з англійської мови. Коли я йшла, я зустріла вчительку Марту Фабіян, вона побачила, що я дуже напружена, та сказала мені заспокоїтися, що все буде добре. Мені вдалося скласти іспити, і я успішно вступила до інституту. Це був фантастичний досвід. Я вважаю, що на той час було дуже престижно вступити до інституту Ракоці. Я дуже вдячна за ці роки. Мені пощастило навчатися у таких викладачів, як Калман Шовш, Василь Брензович, Йосип Кобаль, Іштван Ковтюк, Андрея Бочкор.

Студентські роки згадую з радістю. Я вивчала англійську мову та історію, у нас були заняття в старому корпусі інституту, нас було багато в маленьких аудиторіях. Незважаючи на це, це був чудовий досвід, кожен знав кожного. У нас були хороші стосунки з викладачами, я отримала від них багато знань, і вони досі дуже допомагають мені в моєму розвитку.

– Що сталося після інституту?

– Уже в інституті– я навчалась на вільному відвідуванні – тоді я почала працювати в рідному селі, в Бадалівській загальноосвітній школі І-ІІ ст ім.Йожефа Гводані та Астейській початковій школі. На початку я дуже боялася, але це була хороша можливість використати та застосувати те, що я вивчила в теорії в інституті. Мені дуже подобалося працювати з дітьми, я завжди вміла знаходити з ними спільну мову. Відгуки також показали, що їм сподобалися заняття з англійської мови. Оскільки ми також вивчали психологію в інституті, я думаю, що це дуже допомогло мені зрозуміти поведінку дітей і як з ними працювати.

З 2006-2007 року з невеликими перервами працюю вчителем. Я вчителювала і замінювала у кількох школах Берегова. Після цього я працювала у компанії Felxtronics в закупівельній логістиці. Я могла багато практикувати свою англійську там. Після народження моєї першої дитини я знову повернулася викладати в Бадалово, уже на повний робочий день. Тим часом я також допомагала перекладати в Мальтійській службі допомоги.

– Після цього ти відкрила власний бізнес.

– Після народження сина я відчула, що хочу змінитися». Спробувати щось нове. Мені завжди подобалися виклики, і я разом зі своєю подругою вирішила відкрити салон краси. Вона працюватиме перукарем, я – косметологом, бодітерапевтом. Ми відкрили салон. Я пішла і навчилася всього, що потрібно для роботи. Мені дуже сподобалось. Я проходила курс косметології, догляду за тілом та перукаря. Тим часом я дізналась все про те, як добре керувати салоном краси, в тому числі з маркетингової точки зору. Це було дуже захоплююче завдання. Я багато чому навчилася, хоча це було дуже важко, тому що це зовсім інший світ, але я думала, що буду автентичною, якщо матиму глибоке розуміння роботи індустрії краси. Сформувалася гарна маленька команда. Мені дуже допомогло те, що в той період я навчалася на факультеті спеціаліста з охорони психічного здоров’я Реформатського університету імені Гашпара Каролі, який має неакредитоване навчання тут в інституті. Той період приніс великі зміни. Ще в студентські роки я цікавилась психологією, але коли працювала і керувала салоном краси, я зрозуміла, наскільки важливо для людини, яка працює в такому місці, щодня поруч з людьми, розуміти гостей. Я завжди говорив своїм колегам, що кожен, хто приходить в салон краси, хоче відпочити як фізично, так і морально. Після важкого дня гість скаржиться на всі свої проблеми, і ми повинні вміти вирішувати ці ситуації. Тому я також вважала важливим завершити навчання спеціаліста з охорони психічного здоров’я.

Багато разів я помічала, що гості приходять до мене не заради процедур, а для терапії, розмови або просто для того, щоб їх хтось вислухав. Тоді я вирішила у вихідні дні приймати клієнтів на терапію. У цих терапіях ми дотримуємося максимальної конфіденційності, а моє завдання — допомогти клієнту зрозуміти його проблему, бути поруч з ним, супроводжувати його на шляху до вирішення цієї проблеми. Я не даю порад і не можу давати їх, тому що рішення, яке підійде мені для конкретної проблеми, може не підійти іншій людині. Я вислухаю і проводжу його. Я думаю, що будь-кому, хто працює з людьми, було б важливо провести такий тренінг, щоб дізнатися про поведінку інших людей.

– Зараз ти працюєш викладачем у Центрі професійної підготовки імені Еде Егана

– З часом життя знову змінилося так, що я повернулася до вчительської професії. Я ніколи не забуду, як президент інституту Ілдика Орос зателефонувала мені, щоб повідомити, що є можливість викладати на спеціальності косметичних професій в Центрі професійної підготовки у Великій Доброні, який тоді відкривався. Вона сказала: я все одно не втечу від своєї вчительської кар’єри. Вона мала рацію, я не змогла покинути цб справу. Я прийняла запрошення і зараз викладаю там.

На початку я викладала навики професійного та бізнес-розвитку, маркетингу та менеджменту для студентів спеціальності косметичних професій, таких як перукарі та косметологи. Зараз це доповнено освітою кухарів і спортивних тренерів. Психічне здоров’я, психологія та мій бізнес сприяли тому, що через навчання та досвід я можу максимально допомогти студентам отримати якомога більше теоретичних та практичних знань. Мені важливо познайомитися з учнями, я багато спілкуюся з ними поза уроками, тому що я вважаю, що для того, щоб зрозуміти їхню поведінку, щоб краще донести навчальну програму, щоб вони засвоїли багато інформації, мені потрібно зрозуміти що відбувається в їхніх головах, як вони дивляться на своє майбутнє. Тільки так ми можемо успішно працювати разом і спільно будувати їх подальшу роботу.

– Проте були й труднощі…

– Так, ковід не пішов на користь бізнесу, тому ми закрили салон краси. Мені було трохи гірко, тому що я вклала у це стільки праці, але потім Бог показав мені, що нічого не буває випадково, усе відбувається з певною причиною. Де одні ворота зачиняються, інші відкриваються. Оскільки я народилася в богобоязливій сім’ї, я завжди думала, що там, де Бог хоче, щоб я була, я мушу там бути максимально активною. І так, недарма сталося, що ми закрили салон, бо тим часом у Берегові відкрили Центр професійної підготовки, і там моя робота також знадобилася. Мені дуже подобається моя робота, у мене хороші стосунки зі студентами. Я підбадьорюю їх і довіряю їм кожного дня, тому що знаю, що безперервно навчаючись, самовдосконалюючись і наполегливо працюючи, вони можуть досягти всього в житті. Ми ніколи не повинні відмовлятися від своїх мрій і цілей, тому що важливо мати мету в житті, це те, що рухає нас вперед.

– Не забуваймо про позитивні моменти…

– Я пишаюся тим, що, судячи з відгуків студентів на даний момент, я добре виконую свою роботу, ми можемо працювати разом по максимуму, знаходимо спільну мову. Ми будуємо один одного разом. Я також багато чому вчуся у студентів. Ми розвиваємо особистості один одного.

– Розкажи мені трохи про свою родину». У тебе є час відпочити на роботі?

– Я з гордістю можу сказати, що я мама двох прекрасних дітей. Моїй маленькій доньці Петрі 12 років, а моєму маленькому синові Крістоферу 8 років. Я рада, що мої чудові батьки, мій чоловік і мої діти дуже підтримують мене в моїй роботі. Крім того, мої діти часто допомагають і підбадьорюють мене у важкі дні. У вільний час намагаюся кожну хвилину приділяти родині. Ми багато подорожуємо, їздимо в подорожі, організовуємо спільні програми. Я дякую Богу, що маю таку сім’ю, яка підтримує мене у всьому!

– Які плани на майбутнє?

– Моя мета – спершу закінчити Закарпатську школу громадських лідерів, організованій Mathias Corvinus Collegium (MCC), де ми можемо навчитися бути хорошими лідерами вивчаючи політологію, дипломатію та культуру дебатів. Я також хотіла би написати докторську дисертацію, яка, я вірю, переведе мою кар’єру на новий рівень.

– Чим ви завдячуєте інституту Ракоці?

– Я маю за що подякувати інституту, особливо пані президентці, яка мене підтримувала, надихала, допомагала на цьому шляху. Я також хотіла би подякувати Каталін Шовш, директорам центрів професійної підготовки у Великій Доброні та Берегові, за підтримку та довіру. Моїм колишнім викладачам за — багатство знань і мотивацію, яку я отримала від них під час навчання в інституті. Деякі з них досі допомагають мені й дають добру пораду, коли це необхідно. Але я також можу подякувати інституту за своїх друзів, які підтримують мене у важкі часи. Також я хотіла би подякувати Наталії Вароді, Бергхауер-Олас Емьовке, Барань Єлизаветті та Наталії Лібак за допомогу в моєму професійному розвитку, а також Беаті Добші, яка також дуже допомогла мені як друг. Я дуже дякую за все це.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar