Студенти за напрямками підготовки «Біологія», «Хімія» та «Природничі науки» ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ навідались до Мішкольцького Університету

У листопаді 2023 року 17 студентів і 3 викладачі кафедри біології та хімії Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ у рамках програми мобільності «Маковець» здійснили поїздку до Мішкольца.

Навідавшиись до Мішкольцького університету, кафедру сілького господарства та Інституту хімії, студенти під керівництвом директора Інституту хімії, професора, доктора Бейли Вішкольца дізналися більше про наукові дослідження, які проводяться на навчального закладу. З діяльністю науково-дослідних лабораторій учасників екскурсії ознайомив співробітник Інституту хімії Ференц Гатвані-Надь Алпар.

Потім кандитант на посаду викладача, д-р Олівер Бангіді разом з доцентом Міклошем Надь розповіли про дослідницьку діяльність, що проводиться в лабораторіях, а також ознайомили з якісним та кількісним визначенням складових різних речовин, новими методами елементного аналізу та сепарації та охарактизували принцип роботи лабораторних приладів.

Користуючись нагодою, висловлюємо подяку всім співробітникам Мішкольцького університету за гостинність та реалізацію пізнавальної програми. Окрему подяку висловлюємо директору університету доктору Бейлі Вішкольцу та старшому науковому співробітнику доктору Бейлі Фізер за сприяння в організації та проведенні тижня мобільності.

Протягом тижня мобільності закарпатські студенти відвідали найбільш відомі природні об’єкти Північно-Центральної височини: ботанічні, зоологічні, геологічні та гідрологічні об’єкти. Побували в печері Анни, що простягається крізь національний парк Бюкк, відвідали водоспад Ліллафюреді, підійшли ближче до річки Гарадна та прогулялися долиною струмка Сінва, а також оглянули озеро Гаморі та монументи Герману Отто та Аттілі Йожефу, встановлені у саду готелю «Ліллафюред Палас». 

У рамках візиту студенти завітали до Музею Паннонського моря, який раніше функціонував як мішкольцький музей імені Германа Отто. У закладі представлена інтерактивна, вишукана та майстерна експозиція, що знайомить з природничою історією та біогеографією Карпатського басейну. На виставці «Стежками пралісу – ліс і вік болотного кипариса у Буккабрані», яка складається з інтерактивних елементів, ми могли ознайомитися з історією первісних дерев, наземної та водної флори і фауни міоценового періоду, а також дізнатися більше про геологічну будову цієї місцевості. Окрім того, молодь змогла оглянути рештки викопних істот у первісній стоянці Рудабаня. Виставка «Мінерали Карпат» зібрала майже 1000 видів мінералів з території гірського масиву довжиною 1500 км. Постійна експозиція музею «Динозаври в країні динозаврів – Мезозой» ознайомила відвідувачів з мезозойською ерою, епохою динозаврів. У 13 окремих тематичних блоках («Геодинаміка», «Розмноження», «Харчування», «Вимирання», «Історія польотів» та ін.) студенти дізналися не лише про динозаврів, а й збагалили свої знання про зміни клімату, гідрології, флори та фауни Карпатського басейну. 

У Дебрецені студенти відвідали музей Дері. Колекція музею складається з 3 000 унікальних експонатів та представляє соціальну, етнографічну, поховальну, образотворчу, сільськогосподарську, ремісничу, військову та природничу спадщину часів палеоліту, неоліту та епохи переселення народів. Найбільшими скарбами музею є трилогія картин Мігала Мункачі «Христос перед Пілатом», «Голгофа» та «Ecce homo», з якими учасники екскурсії змогли насолодитися під час світлового шоу.

Користуючись нагодою, викладачі та студенти кафедри біології та хімії висловлюють подяку програмі мобільності викладачів та студентів «Маковець» за підтримку проєкту, а керівництву Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ за надану можливість.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Кафедра біології та хімії

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar