У Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбувся симпозіум до дня народження угорського поета Міхаля Чоконаі Вітез

Консульство Угорщини в Берегові спільно з Фаховим коледжем Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ організували симпозіум на честь 250-річчя від дня народження угорського письменника Мігаля Чоконаі Вітеза в актовій залі Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

На студентів чекали по-багатому накриті столи, підійшовши до яких гостей частуваи смачними тістечками та чаєм, адже, за словами викладачки угорської мови Крістіни Кудлотяк, організатори вирішили оживити давні звичаї, адже в давнину слово «симпозіум» означало бенкет, де гості дискутували на соціальні чи літературні теми.  Нині ж це слово має дещо вужче значення та здебільшого використовується для позначення дискусії на певну тематику.

«У нашому випадку доречні обидва варіанти, оскільки ми сподіваємося, що під час чаювання кожен з Вас братиме активну участь у дискусії»,

– зауважила викладачка, а потім передала слово високоповажним гостям.

Берегівське консульство здійснює чимало функцій. Окрім ведення консульських справ громадян Угорщини, представницький орган відстежує ситуацію довкола місцевих угорців.

Керівництво організації приділяє особливу увагу тому, аби з культурними надбаннями угорців могли ознайомитися місцеві жителі, що сприятиме зміцненню їхньої культурної ідентичності та посилить зв’язок із Батьківщиною.

Саме представництво Угорщини відіграє важливу роль у реалізації культурних цілей, надаючи спонсорську допомогу в проведенні різноманітних культурних заходів.

За словами керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові д-ра Іштвана Дєбнара, одним із таких заходів стала пригодницька гра зі знання історії угорського народу. Цього разу студенти мають змогу дізнатися про творчість Мігаля Чоконаі Вітеза дещо з іншого ракурсу.

«Плануючи проведення заходів, ми намагаємося сфокусувати увагу на діяльність видатних угорських митців, які відзначають свої ювілеї. Нині ми організували панельну дискусію на честь ювілею Мігаля Чоконаі Вітеза. Сподіваємося, що завдяки таким заходам у молоді виникне ще більший інтерес до угорської літератури, і вони матимуть набагато кращі результати із цього предмету»,

– зазначив керівник дипломатичної місії консульства Угорщини в Берегові.

«Я впевнена: цей захід допоможе нашим студентам глибше зрозуміти поетичний стиль Чоконаі»,

– зазначила заступниця директора Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Катерина Кіралі, висловлюючи подяку Консульству Угорщини в Берегові за те, що цього разу місце проведення заходу обрали саме їхній навчальний заклад..

Письменник, драматург, вчитель однієї із середніх шкіл та викладач закладів вищої освіти, автор серії книг «Література завдає удару у відповідь» Пал Ненєі провів не традиційний урок з угорської літератури.

«На мою думку, молодим людям, які навчаються в цьому закладі, стане відкриттям такий тип викладання, або, назвімо його інакше типом освіти, який я застосовую у цьому випадку, розповідаючи про життєвий шлях і роль Мігаля Чоконаі Вітеза в угорській літературі. Тут особливий акцент робиться на мистецькій творчості Чоконаі, тож, гадаю, сучасну молодь поміж іншого цікавитиме питання самопізнання, а саме те, якою людина бачить себе, якою вона хотіла б себе бачити, і чи вдається їй реалізуватися в житті, дотримуючись цих ідей»,

– зазначив угорський педагог.

Під час панельної дискусії, окрім Пала Ненєі, своїми думками зі студентами поділилися і викладачка відділення угорської філології кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Адель Гал та Крістіна Кудлотяк.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar