Студенти ЗУЛ завітали до ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

100 учнів з пяти структурних підрозділів ПЗ «Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання» – Берегівського, Великодобронського, Малогеєвецького та Пийтерфолвівського – 11 квітня відвідали Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, аби дізнатися більше про його діяльність.

Студенти розділилися на дві групи по 50 осіб, екскурсії для них провели керівниця туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур» Ванесса Бірток та студентка третього курсу спеціальності «Туризм» ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Богларка Герев.

Спершу учасників заходу ознайомили з історією заснування навчального закладу, а потім біля погруддя Ференца Ракоці ІІ відтворили життєвий шлях видатного діяча. Після цього оглянули мінеральну бібліотеку ім. Єнева Баркача, навідалися до читальної зали Бібліотечно-інформаційного центру «Опацої Чере Янош», а також ознайомилися з роботою Музею текстилю ім. Каталін Полоні, де оглянули народні костюми наших пращурів. Після цього вони мали можливість відвідати Спортивно-оздоровчий центр ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, а також оглянули експозицію робіт членів ГО «Товариство угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса» (RIT), що проходить в галереї «Na’Conxypán».

Після екскурсії навчальним закладом студенти та їхні викладачі взяли участь у ще одній, не менш пізнавальній екскурсії містом, під час якої ознайомилися з видатними місцями Берегова. Маршрут розпочався з найстарішої будівлі, що розташована в самому серці Берегова – римо-католицького костелу. Під час екскурсії учасники мали змогу дізнатися про історію та легенди міста, а також відвідати старовинний замок Бетлена та Ракоці.

Потім група навідалася до статуї Діви Марії, встановленої поблизу римо-католицького костелу, а також до пам’ятника Тарасу Шевченку, статуї Томаша Есе та пам’ятника Шандору Петефі. Екскурсія продовжилася у колишньому панському казино Берегського повіту, нині відомого як ресторан «Золота пава», поблизу якого учасники оглянули унікальний «горбатий» кам’яний міст, виконаний у готичному стилі, а потім відвідали відреставрований у 2019 році парк «Будапешт», де оглянули кінну статую князя Ракоці, а також колишнє управління Березького комітату та будівлю Закарпатського угорського драматичного театру. Опісля студенти довідалися більше про життя берегівської акторки та примадонни театру Шарі Федак, монумент якої встановлений навпроти театру й досі прикрашає центральну площу міста.

Наступною зупинкою стала площа Героїв, де встановлені пам’ятники воїнам Берегівщини та жертвам Чорнобильської катастрофи. Наостанок, студенти дісталися до булівлі Берегівської реформатської церкви, що розташована на площі Кошута, навпроти колишньої будівлі Палацу комітатського суду, де тепер функціонує Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, а потім дізналися більше про історію колишньої берегівської синагоги.

Студенти  збагатилися незабутніми враженнями та цікавими знаннями.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar