Студентське самоврядування ЗУІ імені Ференца Ракоці ІІ забезпечує підтримку та незабутні враження

Студентське самоврядування Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (СС ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ) – орган захисту та представництва інтересів студентів навчального закладу. Окрім відстоювання інтересів, структурний підрозділ також активно працює над створенням умов для набуття досвіду, отримання вражень та спогадів, а також над плеканням традицій навчального закладу. Організація – своєрідна ланка між студентами та викладачами, яка забезпечує взаємоповагу та взаєморозуміння між ними. Про те, як діяльність підрозділу робить щоденне життя студентів ще яскравішим, розповідає голова СС ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

У нещодавно започаткованій серії матеріалів кореспондентка «Kárpáti Igaz Szó» («Карпатська правда») Ріта Шімон знайомить читачів з молодіжними та студентськими організаціями Закарпаття.

Левенте Сабо з села Мужієво обіймає керівну посаду з осені. Молодий студент 3 курсу спеціальності “угорська мова та література” раніше був членом правління, яке складалося з 11 осіб, та виконував обов’язки координатора з культурних питань. За його словами, у разі, якщо він залишиться на чолі організаціі наступного року, він «зробить все можливе, аби створити ще сильнішу і більш віддану команду», яка зможе допомагати студентам у майбутньому.

Які переваги дає членство у студентському самоврядуванні?

– Краще давати, ніж отримувати. На мою думку, організація робить чимало корисного для студентів, і мені дуже приємно, що я також можу бути частиною СС ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Раніше мені не дуже подобалося займатися організаційними питаннями, але відколи я став членом команди, мені вдалося перебороти цю «стриманість», до того ж, організація надає мені потужну мотивацію та наснагу. Не кажучи вже про те, що попередні очільники організації – Беттіна Форкош та Гергель Козуб – допомогли мені увійти в курс справи. Гергель підтримує мене і донині, при кожній нашій зустрічі, завжди намагається дати добру пораду, і це дуже приємне відчуття, коли знаєш, що є на кого розраховувати. Я докладу всіх зусиль, аби і після того, як складу свої повноваження, приносити користь громаді. Вдалося сформувати чудову команду, де усі питання вирішуємо разом. Незабаром ми оголосимо новий конкурс на заміщення вакантних посад, аби залучити ще більше активістів, тож якщо хочете стати частинкою нашої команди, будьте напоготові та готуйте мотиваційний лист та резюме вже зараз!

З якими запитами звертаються до вас студенти найчастіше?

– Запити – різні. Зазвичай розпитують про дисципліни, іспити, структурні підрозділи інституту, роботу та правила користування бібліотекою, про обов’язки, які виникають під час навчання. У всіх цих питаннях ми почуваємося як риба у воді, проте коли ми не знаємо відповіді на поставлене запитання, ми перепитуємо або скеровуємо студента до відповідальної особи.

До сфери ваших обов’язків входить представництво інтересів студентів.

– Студенти у нас – на першому місці. Конфліктних ситуацій практично не виникає, однак у разі їх виникнення, намагаємося розв’язати проблему або навіть заступитися за студентів у таких ситуаціях. Так, наприклад, нещодавно виникло непорозуміння з однією з кафедр щодо дисциплін вільного вибору, ми повідомили про це відповідну особу, яка негайно зреагувала, вжила необхідних заходів, усунула проблему, а студент залишився задоволений результатом.

Звернення та запитання студентів також передаються на розгляд керівництва в будь-який час. Ми також звертаємо увагу на і дрібниці, такі як ремонт принтера, якщо саме це є перешкодою для успішного навчання та комфортного перебування студентів у навчальному закладі.

Якими програмами можуть скористатися студенти?

– Раніше ми провели кілька масштабних концертів, на які запрошували виконавців з Угорщини. Після початку війни, зі зрозумілих причин, організація подібних концертів відійшла на другий план, і зараз ми практично «зачинені» у стінах навчального закладу. Проте щоразу намагаємося організовувати свої благодійні заходи, навіть якщо вони проходять не на свіжому повітрі. Під час таких подій ми збираємо кошти для хворих дітей та безпритульних тварин. Вечір посвяти абітурієнтів у студенти, хоча й відбувся у не надто галасливій атмосфері, зате у ньому взяло участь чимало людей. Крім того, ми організовуємо ігрові вечори, вечори-вікторини, невеликі спортивні змагання та оголошуємо різні поетичні конкурси. Саме нещодавно організували такий конкурс до Дня угорської поезії. У наших планах також є намір організувати весняні студентські дні, на які з нетерпінням чекаємо на всіх студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Наша «база» знаходиться поблизу бомбосховища, де ми зазвичай збираємося, аби обговорити нові ідеї, а також організовуємо невеликі заходи. Кожні два тижні ми проводимо збори, на яких обговорюємо плани та програми. Однак мені хотілося б започаткувати своєрідну вітальну годину для студентів за участі принаймні одного-двох членів правління щотижня, аби вислухати кожного з них, допомогти їм у вирішенні їхніх проблем і взяти до уваги їхні зауваження. Ми завжди відкриті для спілкування.

– Що, на Вашу думку, є найважливішим аспектом в процесі управління організацією?

– Прагнення бути максимально відвертими та доброзичливими один до одного, аби студентські роки стали найкращими для всіх учасників навчального процесу, аби кожен досяг успіхів у навчанні. Важливо дарувати студентам яскраві враження, створювати умови для розвитку, захищати їхні інтереси для того, аби згодом, озираючись назад, згадуючи студентські роки, у них випливали приємні спогади, щоб вони могли розповісти своїм нащадкам, що до цих незабутніх вражень причетне СС ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar