Тихе схиляння голови на згадку про розгортання прапора

Громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» (ПКС) щороку нагадує про розгортання прапора куруців перед початком повстання Ракоці яке очолив князь Ференц Ракоці ІІ.

Згідно з історичними даними, навесні 1703 року в північно-східній Угорщині, в Тісахат, та селах  комітатів Угоча і Берег, відбулося повстання проти Габсбургів. Під керівництвом Тамаша Есе 21 травня у Варах та Тарпі, а через день тут, у Берегові, першими було розгорнуто прапори повстання куруців, що ознаменувало початок повстання Тісахата та визвольної війни Ракоці. Цей момент щороку відроджує «Про Культура Субкарпатіка» (ПКС).

Захід, який розпочався з параду та вуличного танцю, переріс у фестиваль. Проте події останніх років змінили хід подій: прийшла епідемія коронавірусу, потім війна. Але організатори не забули про нагоду.

21 травня учасники вшанували пам’ять у Берегові тихо, без участі натовпу, поклавши вінок до погруддя Тамаша Есе. Під час церемонії покладання вінків з тараґоту Ференца Четнекі та Ференца Четнекі молодого лунали мелодії Ракоці.

Напередодні, 20 травня, історичні передумови Визвольної війни показали у будівлі ЗУІ ім Ференца Ракоці ІІ, де прозвучалв Бережанський маніфест угорською та українською мовами та розгорнули княжий прапор.

Ця подія продовжує зміцнювати ідентичність закарпатських угорців, але вона важлива і для неугорців, оскільки найлояльнішою нацією Ракоці були русини, які проживали тут.

Гал Адель
Портал «Kárpátalja.ma»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English