Доповіді викладачів Університету Мішкольц в рамках програми мобільності Erasmus+

Нещодавно в рамках програми мобільності Erasmus+ дослідники та викладачі з Інституту хімії Університету Мішкольц, Інституту гірничої справи та енергетики, Інституту автоматизації та інфокомунікацій та Центру передових матеріалів та інтелектуальних технологій вищої освіти та промислового співробітництва читали лекції в нашому закладі. Головною темою лекцій були джерела та матеріали майбутньої енергії, а також дослідження, пов’язані з ними.

Доктор Маріанна Вадасі, доцент, завідувач кафедри газової інженерії, представила майбутню роль водневої економіки. У  вступі доповідач торкнувся того факту, що відновлювані джерела енергії можуть бути вирішенням проблеми антропогенних викидів парникових газів від викопного палива, але в той же час вони є сезонними, таким чином, у поєднанні зі щорічно змінюваним, але постійним попитом на енергію , призводять до надлишку або дефіциту відновлюваної енергії. Зелений водень відіграватиме визначну роль у збалансуванні майбутніх енергетичних систем, які значною мірою покладаються на відновлювані джерела енергії для безпеки постачання. Тому важливо розробити систему довгострокового зберігання, яка збалансує їх періодичний попит і пропозицію. У презентації було представлено дизайн водневих доріг, які планується впровадити в Європі та Угорщині. Обговорювалися методи виробництва водню, викиди вуглекислого газу водню від різних технологій і вартість водню.

Темою д-ра Ілді Бьолкені, старшого наукового співробітника, керівника відділу досліджень і розробок мехатроніки у Центрі передових матеріалів та інтелектуальних технологій вищої освіти та промислового співробітництва, також стосувалась водню, який забезпечує спалювання без вуглекислого газу і, таким чином, приносить значні переваги для навколишнього середовища. Використовуючи водень, його можна змішувати з природним газом і вичавлювати в резервуар або доставляти користувачам по трубопроводу. У своєму дослідницькому центрі вони досліджують, серед іншого, як водень поводиться в резервуарі та як він впливає на утворення гідратів. На презентації було представлено обладнання та дослідження.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Темою Форгач Софії, доцента, члена науково-дослідницької групи з технології контролю та вимірювання, була система керування експериментальною технологією газифікації в безперервному режимі. Газифікація є перспективною технологією перетворення тепла, яка забезпечує високий вихід енергії порівняно з традиційним спалюванням. Раніше в Університеті Мішкольц була розроблена однозарядна система газифікації, яка не підходила для експериментів безперервної роботи. Експериментальне обладнання, представлене доповідачем, здатне працювати безперервно, і цього вдалося досягти завдяки автоматизації технології. Презентація представила аспекти проектування систем керування, зосередившись на етапах керування PLC (Programmable Logic Control) та створення HMI (Human-Machine Interface), а потім описала компоненти системи керування розробленою технологією газифікації.

Доктор Ласло Ваньорек, доцент, голова дослідницької групи наноструктурованих матеріалів, представив дослідницьку роботу з розробки сучасних наноматеріалів в Університеті Мішкольц. Доповідач представив дослідницьку групу, пояснив їхні результати в синтезі магнітних наночастинок і наноструктур на основі вуглецю та їх використання в галузі каталітичного гідрування. Він детально розповів про синтез та випробування магнітних наноматеріалів, які використовуються в пробопідготовці та медичних діагностичних процедурах для біологічних тестів.

Темою наукового асистента Ілошвай Марії-Агнес, дослідника Центру передових матеріалів та інтелектуальних технологій вищої освіти та промислового співробітництва, було «Виробництво та характеристика вуглецевих квантових точок». Вона представила вуглецеві квантові точки як матеріали майбутнього. Вона охопила процеси їх виробництва, фізичні та хімічні властивості, сфери використання та їх характеристику різними аналітичними методами. Після презентації в рамках практичного заняття студенти-хіміки виготовляли в лабораторії вуглецеві квантові точки та перевіряли їх фотолюмінесценцію в різних розчинниках.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Протягом днів, проведених у інституті, гості-викладачі мали фахову дискусію зі співробітниками кафедри біології та хімії. Вони детально ознайомилися з лабораторіями нашої кафедри, з навчальною та науковою роботою, яка там проводиться.

Під час обговорень ми домовилися про розширення професійної співпраці та окреслили подальші можливості спільних досліджень.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar