Тиждень академічної доброчесності в ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

Стаття 42 Закону України «Про освіту» визначає академічну доброчесність як сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень.

З 8 по 12 квітня в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ проходить Тиждень академічної доброчесності, у рамках якого співробітники навчального закладу проводять інформаційно-просвітницькі заходи, під час яких розкривають сутність поняття «академічна доброчесність».

Детальніше про цю ініціативу розповів адміністратор системи перевірки текстів на плагіат Адам Даровці.

— У 1992 році був заснований Міжнародний центр академічної доброчесності (ICAI), який у 1999 році визначив п’ять засад та принципів академічної доброчесності — чесність, довіру, справедливість, повагу, відповідальність — до яких у 2014 році додали шостий принцип — сміливість. Багато хто думає, що під академічною доброчесністю розуміють лише запобігання та виявлення академічного плагіату, однак під цим поняттям криється значно більше.

Як саме ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ застосовує ці принципи в ході своєї діяльності?

У нашому закладі дотримання даних принципів найвиразніше прослідковується під час перевірки дипломних і кваліфікаційних робіт на плагіат. З 21 травня по 7 червня, як на бакалаврському, так і на магістерському рівні, ми здійснюємо перевірку робіт наших студентів на плагіат за допомогою спеціальної програми, яка у разі виявлення підозрілих комбінацій текстів повідомляє про це. Крім того, проявом академічної доброчесності є об’єктивне оцінювання наших студентів на основі їхньої академічної успішності. Принципів академічної доброчесності дотримуємося і під час розподілу місць у наших гуртожитках, що здійснюється на основі відкритої і прозорої системи оцінювання.

Наразі в ЗУІ ім. Ракоці ІІ проходить Тиждень академічної доброчесності. З якою метою проводиться цей захід?

– Як показує багаторічний досвід, більшість студентів не розуміють, що таке академічна доброчесність та антиплагіат, що вони означають, яку мету переслідують, не знають про правила цитування, як запобігти звинувачення у плагіаті. Щоб роз’яснити все це, ми організували Тиждень академічної доброчесності. Упродовж цього тижня проводитиметься інформаційна та відеокампанія, яка допоможе кожному учаснику освітнього процесу краще орієнтуватися в цих поняттях. На плакатах міститиметься вся важлива інформація про академічну доброчесність, а в коротких відеороликах співробітники та студенти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ діляться своїми міркуваннями про значення та роль академічної доброчесності в їхньому житті.

Отже, можемо стверджувати, що однією з головних цілей заходу є просвітницька діяльність та підвищення рівня обізнаності серед учасників освітнього процесу…

– Так, наша мета — допомогти студентам інституту краще підготуватися до написання дипломних і кваліфікаційних робіт, а також навчити їх правилам належного цитування використаних у роботі джерел. Крім того, вкрай необхідно підвищити рівень обізнаності з такими поняттями й принципами, як чесність, довіра, справедливість, повага, відповідальність і сміливість. Ці якості набувають особливого значення в контексті людяності та нашої професійної діяльності.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar