XII Творчий табір ім. Марії Янкович, організований Благодійним Фодном “ГЕНІУС”

Благодійний фонд «ГЕНІУС» за підтримки Уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу Прем’єр-міністра та Фонду Габора Бетлена вже вдванадцяте організовує творчий табір ім. Марії Янкович для учнів початкової та середньої школи. на Закарпатті, які захоплюються образотворчим мистецтвом, живописом, скульптурою та малюванням.

З 14 лютого по 31 травня 2022 року ми очікували на участь у творчому таборі учнів віком 10-17 років, заявки за цей час подало 108 осіб (85 дівчат та 23 хлопці).

З кожним роком табір користується великою популярністю. Цього року охочих взяти участь було утричі більше, ніж місць. Щоб жодному молодому талантові не відмовили, цього року табір вперше проведуть у два тури: 1-6 серпня 2022 року – у Берегові на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, а 8-13 серпня 2022 р. – в професійному центрі закладу ім. Егана Еде в Пийтерфолво.

Молоді митці завітають до нас з 33 різних населених пунктів, та 36 навчальних закладів Закарпаття – Астей, Балажер, Батьово, Дийда, Ракошино, Берегово, Берегуйфалу, Батрадь, Чепа, Четфолво, Попово, Форнош, Гат, Горонглаб, Яноші, Косонь, Кідьош, Мала Бийгань, Мала Добронь, Геча, Вари, Мукачево, Велика Бийгань, Великі Береги, Велика Добрно, Шаланки, Шом, Сернє, Сюрте, Тисабикень, Соломоново та Ужгород.

Протягом п’яти днів табору дитячу схильність до мистецтва розвиватимуть наступні викладачі: Агнеш Кулін, професійний керівник табору, президент Товариства ім. Імре Ревеса, Ендре Гіді старший, скульптор, кераміст, Єва Каланіч, ремісник із Шаланків, Дєнді Ковач-Надь, викладач Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, ремісник, Чаба Куташі, лаборант художнього відділу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та Крістіна Негер – декоратор, дизайнер, викладач Палацу виховання та розвитку талантів Закарпатської області «PADIUN».

За допомоги викладачів-спеціалістів починаючі митці зможуть навчитися техніці рукоділля, живопису, орігамі, а у другій половині дня взяти участь у теоретичних заняттях. У роботі викладачів-спеціалістів допомагатимуть шість студентів інституту. Окрім тематичних та факультативних сесій, молодь зможе взяти участь у екскурсії за лаштунки Угорського драматичного театру Закарпатської області.

5 серпня традиційно у святковий вечір відбудеться виставка робіт, створених протягом тижня. Завершиться програма вікториною на основі вивченого під час табору.

Наталія Вараді,
БФ “ГЕНІУС”
офісний менеджер

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar