Табір з математики на базі Закарпатського Угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Цього року XXIV. Математичний табір Abacus Закарпатського Угорського Педагогічного Товариства відбулося 1-6 серпня. Незважаючи на воєнний стан, у таборі взяли участь 30 учнів. Заява була подана на підставі попередньої реєстрації. Під час програми – подібно до практики попередніх років – студенти Закарпатського Угорського Інституту імені Ференца Ракоці ІІ. також змогли пройти літню практику. Цього року у організації роботі табору допомагали четверо студентів з кафедри математики та інформатики.

Мешканці табору розмістилися у гуртожитку ім. Ференца Кельчеї, а яскраві програми провелися на базі Закарпатського Угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. (ЗУІ).

Відкриття проходило в атріумі інституту паралельно з творчим табором Марії Янковіч. Спочатку керівник мистецького табору Агнес Кулін, а потім керівник математичного табору Юдіт Кулін привітали учнів, представили інструкторів та пояснили тижневу програму.

Програма пропонувала надзвичайно різноманітні можливості для діяльності, які включали в основному лекції з математики та інформативні лекції. Заняття з математики проводили Естер Балог, Беттіна Фаркаш, Ніколетт Копінцу, Каталін Кучінка, Юлія Кулін, Габріелла Папп, Едіна Пінте та Лойош Сіладі. Учасники двох таборів також взяли участь у спільних освітніх лекціях, які прочитали Маргіт Бадо, Агнес Кулін та Ніколетт Півнєва. 2022 рік є роком пам’яті Шандора Петефі, 100-річчя відкриття гробниці Тутанхамона, 50-річчя смерті Мауріца Корнеліса Ешера та 150-річчя народження Піта Мондріана, тому вистави також були пов’язані з цими темами. Одного разу діти мали змогу побачити залаштунки Закарпатського обласного угорського драматичного театру, де збагатилися цікавою інформацією.

Під час ранкового заняття учасники табору взяли участь у міському забігу з перешкодами. Поділившись на групи, на різних станціях міста Берегсас вони мали змогу набирати бали, вирішуючи завдання на спритність та логіку, знайомлячись таким чином із пам’ятками та історією міста. Після занять та лекцій учасники табору могли спробувати різноманітні настільні ігри та взяти участь у змаганнях зі спортивних, комп’ютерних, настільних та карткових ігор. Вечорами на відпочиваючих чекали кінопокази та танцювальний зал.

Змістовний та корисний відпочинок для шанувальників науки про числа – це математичний табір «Abacus». Дякуємо прихильникам за реалізацію програми!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar