У Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ провели нетрадиційний урок історії

Благодійний фонд «ГЕНІУС» спільно з Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ організували неординарний урок історії з нагоди 70-ї річниці повернення в’язнів з радянського полону до Угорщини. Захід відбувся 9 листопада на базі Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, у Берегівському центрі розвитку таланту Благодійного фонду «ГЕНІУС».

Присутніх привітала директорка Благодійного фонду «ГЕНІУС» Наталія Вароді.

«Фонд «ГЕНІУС» поставив перед собою важливу мету – нагадати про коріння і надавати крила. Нагадати про ті самі корені, з яких усе починалося, про те, куди ми належимо, про місце, де нас завжди чекають, а також надати крила, які слугуватимуть підтримкою молоді, допоможуть їй досягти своїх мрій та цілей і злетіти дуже високо, прославляючи добре ім’я нашої спільноти»,

– наголосила вона.

Потім слова взяла голова фонду «ГУЛАГ» Йолана Надьней Пінтер, яка у своїй промові перед усім звернула увагу на позицію фонду, згідно з якою лише обговорення власної історії може допомогти нам усвідомити та прийняти труднощі, що випали на нашу долю, адже жорстока диктатура 20-го століття спричинила низку травм, які передаються від одного покоління до іншого.

Опісля вітальну промовою виголосила й заступниця директора Фахового коледжу Катерина Кіраль.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після вітальних промов учасники заходу переглянули монодраму «Ворог народу» у виконанні акторки Оршолі Станкай, у якій розповідається про складну життєву історію матері Йолани Надьней Пінтер – Магдолни Рор. Молода дівчина відчула на собі усі жахи перебування в таборах, довго не усвідомлюючи, у чому її провина. Істину причину депортації вона дізналася лише наприкінці 1960-х років, коли повернулася на батьківщину. Сорокахвилинний монолог розповідає про події 1945 року, коли дівчину спершу зґвалтували радянські солдати, а невдовзі після цього депортували на підставі сфабрикованих звинувачень.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Згодом з доповіддю на тему ГУЛАГу та процесу інтерпретації цього періоду виступила історик д-р Емьовке Ковач, яка спробувала розкрити відмінності між депортацією до таборів ГУЛАГу та примусової депортації, яка в історії отримала назву «Маленький робот».

Нетрадиційний урок історії завершився словами подяки Катерина Кіралі за можливість ознайомити присутніх зі складним періодом в історії угорського народу та за те, що місцем проведення заходу обрали саме Фаховий коледж ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar