Стежками успіху – У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулися зустріч з Вікторією Тарпай та показ фільму «Байстрюк сатани»

9 листопада 2023 року благодійний фонд «ГЕНІУС» за підтримки Міністерства культури та інновацій в рамках проєкту «Коріння та крила – перспективи розвитку молоді Закарпаття» організував неординарний урок історії, на якому монодорамою та доповіддю про складний період історії угорського народу вшанували пам’ять жертв таборів ГУЛАГу та присомого депортованих угорців на так звані «Маленькі роботи».

Програма заходу продовжилася 9 листопада в Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ, де з 16:45 відбулася зустріч аудиторії з лауреаткою премії імені Марії Ясої, уродженкою Закарпаття, виконавицею головної ролі фільму «Байстрюк сатани», створеного режисером Дежевом Жігмондом за мотивами п’єси Мігаля Золтана Надя Вікторією Тарпай.

На початку заходу директорка Закарпатського угорського обласного драматичного театру Едіна Шін ознайомила присутніх з історією формування та розвитку угорського театру на Закарпатті. Опісля цього, до діалогу в режимі онлайн долучилася Вікторія Тарпай, яка поділилася своїми враженнями від зйомок у фільмі «Бастрюк сатани», а також розповіла про свою любов до рідного краю. Модераторкою зустрічі, у якій взяли участь майже 100 глядачів, стала директорка театру Едіна Шін.

Фільм, показ якого відбувся після зустрічі з глядачами, розповідає про трагедію, що відбулася у листопаді 1944 року на Закарпатті, крізь призму долі шістнадцятирічної Естер Товт, яка несла харчі рідним, яких відправили на так звані «триденні роботи», однак дорогою її зґвалтували російські солдати. Життя дівчини та її оточення було зруйноване, вона завагітніла і народила дитину – байстрюка сатани.

У заході взяли участь студенти Фахового коледжу Закарпатського угорського інстуту імені Ференца Ракоці ІІ, студенти та викладачі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Цикл заходів, приурочених вшануванню пам’яті жертв «Маленького робота», завершиться 11 листопада професійною навчальною поїздкою «Це наша батьківщина», під час якої учасники екскурсії відвідають пам’ятні місця Берегова, Мукачева та Сваляви, де відбудеться церемонія покладання вінків. Поїздка дасть можливість дізнатися більше про Мукачівський та Чинадіївський замок, палац Шенберн та Верецький перевал.

Наталія Вароді,
Благодійний фонд «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar