У Фаховому коледжі ЗУІ урочисто розпочався навчальний рік

1 вересня у Берегівському римо-католицькому костелі Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ провів урочистості з нагоди відкриття нового навчального року.

Традиційно захід відбувся в форматі екуменічного богослужіння. Слово Боже проповідували настоятель римо-католицької церкви у с. Бене Іштван Рац, старший пастор реформатської громади м. Берегове Ференц Тарацкезі та настоятель греко-католицької церкви, пастор студентського духівництва інституту Іштван Мароші.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після спільного виконання національної молитви Угорщини та гімну ЗУІ, ректор навчального закладу Степан Черничко привітав студентів та викладачів з початком навчального року.

«У сучасному світі, за наявності надійного смартфона та стабільного підключення до мережі Інтернет, можна надзвичайно легко та швидко нагуглити майже будь-яку інформацію. Втім, людина, яка не вміє мислити самостійно та аналізувати потік інформації, дарма збиратиме купу інформації, все одно залишиться ні з чим. Тож бажаю, щоб Ви, сідаючи за шкільні парти, не лише намагалися запам’ятати почуту інформацію, але й належним чином змогли проаналізувати її. Подумайте про те, в який спосіб можна систематизувати отриману інформацію і як її правильно використати в подальшому. Критичне мислення – це важлива навичка, яку можна розвивати протягом навчання тут, в стінах коледжу»,

– наголосив він.

Директорка Фахового коледжу Катерина Шовш картину майбутнього навчального закладу, студентів та батьків порівняла зі справжнім лабіринтом.

«Сьогодні, тут, у лабіринті життя, перед 111 першокурсниками відкриваються нові можливості і новий життєвий шлях. Ми сподіваємося, що, скориставшись цією можливістю, студенти отримають перепустку у щасливе та світле майбутнє»,

– зауважила вона.

Потім до присутніх звернувся заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття, депутат Закарпатської обласної ради Йожеф Барта.

«Ми живемо у складному і заплутаному світі, де не завжди зрозуміло, звідки ми прийшли і куди прямуємо. У цих реаліях стратегічною метою Товариства угорської культури Закарпаття є сприяти виживанню угорської громади та народу на своїй малій батьківщині. У процесі реалізації цих завдань саме Ви відіграєте важливу роль»,

– побажав успіхів у навчанні першокурсниками високопосадовець.

Опісля студентка другого курсу спеціальності «Дошкільна освіта» Патріція Глеба виконала вірш Юдіт Бартфаі «Новий навчальний рік – нова ера». Після виголошення клятви на честь першокурсників привітали президент ЗУІ Ільдіко Орос, ректор ЗУІ Степан Черничко та директорка коледжу Катерина Шовш, яке супроводжувалося рукостисканнями. Потім у виконанні хору на чолі свого керівника Ержебет Кокаш пролунала пісня «Алілуя»..

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього президент ЗУІ Ільдіко Орос підбадьорила студентів до навчання настановою від отця Улофссона Пласіда:

«Зараз я хочу донести до кожного з Вас кілька важливих настанов виживання, які дав нам отець Пласід: Перше – не драматизуйте. На його думку, скаржитися не варто, адже коли людина бідкається, вона стає слабкішою. Друге – навіть у цілковитій темряві необхідно знайти промінчик світла. Відтак, варто помічати і свідомо знаходити маленькі радощі у кожному дні. Третя – ми не ідеальні, але ми повинні показати тут і зараз, що ми – особистості, не схожі на інших. Таким чином ми активізуємо життєву енергію. І четверте – легше тим, яким подали руку помочі. Ми, християни, віримо у Бога, і бачимо, як Він допомагає та дає нам сили вистояти у будь-якій ситуації».

Насамкінець представники історичних Церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English