У Ніредьгазі влаштували ювілейний Міжнародний день архівів

18 вересня 2023 року Регіональний архів обсласті Саболч-Сатмар-Берег Національної архівної служби Угорщини (РАОССБ НАСУ) організував 30-й Міжнародний день архівів у Ніредьгазі. У науковому пленарному засіданні під назвою «Виклики та відповіді – минуле, сьогодення та майбутнє архівної справи» взяли участь архівісти та музеєзнавці з сусідніх країн (Словаччини, Румунії та України). Після вітальних промов відбулося вручення пам’ятних медалей імені Іштвана Балога, пам’ятних нагород «Про Архіво», «Петефі 200» та грамот «Подяка до сьомого покоління».

Під час секційного засідання під назвою «Ностальгічний полудень до Дня архівів» очільниця обласного архіву д-р. Єва Куйбушней Мечеі розповіла про архівний досвід останніх трьох десятиліть та обговорила його з учасниками. До наукової дискусії долучилися два викладачі кафедри історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ – завідувач кафедри, доцент Юрій Чотарі та доцент Наталія Вароді, а також колишня заступниця директора Державного архіву Закарпатської області Олена Куташі.

На заході було вручено подяку заступнику завідувача кафедри, доценту Федіру Молнару за лекцію, проведену в рамках проєкту «Петефі 200 – живий поет», а завідувача кафедри Юрія Чотарі нагородили пам’ятною відзнакою «Про Архіво» за вагомий вклад у професійну діяльність Ніредьгазького архіву.

На останок учасники Міжнародного дня архівів мали змогу оглянути виставку архівних документів останніх 30 років та ознайомитися з публікаціями РАОССБ НАСУ.

Кафедра історії та суспільних дисциплін

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar