У пошуках обсидіану – студенти-історики здійснили поїздку до Рокосова

12 травня 2023 року студенти кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ взяли участь в археологічній мандрівці.

Напередодні екскурсії студенти отримали докладні настанови стосовно підготовки до поїздки, а також інформацію про порядок дій під час подорожі.  Передусім йшлося про вибір максимально зручного вбрання, як з огляду на погоду, так і з огляду на рельєф місцевості. Учасники зібралися на подвір’ї інституту і тішилися сприятливою погодою. Після посадки в автобус студенти вирушили до місця призначення – села Рокосово. Навіть наперекір низькому рівню комфорту в автобусі, гарний настрій учасників не покидав учасників ані на мить, певно, суттєву роль в цьому зіграло те, що на цьому «чудо-автобусі» нам довелося їхати всього лише годину.

Прибувши до місця призначення, учасники експедиції були приголомшені красою місцевості і злегка одурманені від свіжого повітря. Після короткого інструктажу група вирушила досліджувати місцевість. Як відомо, перші людські спільноти поблизу території Рокосова з’явилася ще в доісторичну епоху. Про це свідчать археологічні розкопки, проведені навколо поселення, а також знаряддя праці людей, які населяли територію у той час. Вулканічне скло, також відоме як обсидіан, зустрічається у цій місцевості у значних кількостях і донині.

Не забуваючи про мету екскурсії, студенти відвідали та дослідили сучасні родовища обсидіану, побували на місцевому родовищі ріолітового вулканічного туфу та поблизу штучного озера. Екскурсія завдяки професіоналізму та фаховим поясненням керівника практики Адальберта Раца стала ще цікавішою. Зокрема, студенти дізналися про те, що обсидіан – це вулканічна порода, яка утворюється під час вулканічної активності, коли гаряча лава застигає внаслідок раптового охолодження. У складі каменю багато силікатних сполук, це, по суті, природне тверде тіло з вмістом води менш як 1%. Під час розповіді учасники навчилися відрізняти обсидіан від інших гірських порід і дізналися більше про вулканічне скло. Потім студенти подалися на пошуку обсидіану і знайшли брилу рекордної величини.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Родзинкою дня стала обробка обсидіану. Скло вулканічного походження є доволі хорошою сировиною для виготовлення інструментів з каменю. Для обробки цього каміння необхідно мати чітке уявлення про матеріал, а також знати техніку роботи з ним. Для обробки обсидіану потрібно спочатку розколоти на відщепи. А вже розколений камінь можна використовувати для виготовлення знаряддя праці. Крім того, вдалося знайти кілька кам’яних брил, які екскурсовод Адальберт Рац використав для того, щоб наочно продемонструвати учасникам процес виготовлення інструментів з каменю. Екскурсанти також мали змогу власноруч виготовити імпровізоване ручне знаряддя праці, під час якої викладач кафедри розповів про процес виготовлення первісних знарядь праці.

Протягом дня студенти-історики захоплювалися винятковим пейзажем, багатством і різноманітністю природи, рослинами, деревами. Під час походу учасники підійнялися на пагорби, дослідили русло струмка, непоспіхом прогулялися кілька кілометрів стежками. Наприкінці походу всі здобули нові враження, досвід та збагатилися уламками обсидіану. Студенти сіли в автобус з приємним відчуттям втоми, що виявилося набагато комфортнішим на зворотному шляху. Сподіваємося, що в майбутньому у нас буде ще багато подібних подорожей.

Діана Вереб,
студентка І курсу за ОП «Історія та археологія»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar