У Великоберезькому будинку-музею відбувся День ентографічних музеїв

26 квітня, у рамках Дня ентографічних музеїв, організованого ГО «Про Культура Субкарпатіка» цьогоріч вшосте, Великоберезький будинок-музей чекав на всіх поціновувачів етнографії цікавою програмою.

З 2013 року Асоціація будинків-музеїв та музеїв під відкритим небом щороку влаштовує свято «День етнографічного музею», символічно приурочивши його до Дня святого Юрія, 24 квітня. Це свято дає можливість привернути увагу громадськості до діяльності будинків-музеїв та музеїв під відкритим небом, а також слугує чудовою нагодою для сільських будинків-музеїв представити широкому загалу свої цінності, культурні надбання, віддати належне сільським традиціям та селянській культурі.

Великоберезький будинок-музей долучився до святкування цього особливого дня у 2019 році і з того часу щороку організуває різні тематичні заходи. Цього року День ентографічних музеїв став чудовою нагодою, щоб представити результати роботи тематичних воркшопів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

На подвір’ї будинку-музею вже у дообідній час стало велелюдно. Дорослі та малі хутко обступили дворик музею. Старших привабило сюди, здебільшого, бажання оглянути виставку, а молодших – бажання трохи розважитися, погратися.

Захід розпочався народними танцями у виконанні вихованців ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”». Потім з вітальним словом до присутніх звернулася координаторка будинку-музею Одел Гал. За її словами, День етнографічних музеїв – особлива подія у житті як заладу, так і огранізації, яка вже шостий рік поспіль збирає навколо себе чималу кількість людей. Вона звернула увагу і на те, що в цей день музей чекає на відвідувачів із змістовною програмою, яка покликана відтворити не лише традиції до Дня святого Юрія, а й нагадати учасникам заходу про те, що весна – період відродження та відновлення, час, коли все навколо оживає.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Згодом слово взяв керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини у Берегові Іштван Дєбнар, який представив основні віхи діяльності будинку-музею. Він висловив подяку організації за її неоціоненну роботу, завдяки якій створюються справжні цінності.

Опісля вітальних промов відвідувачі могли насолодитися грою скрипалів – вихованців ПЗ «ДМШ „Туліпан Танода”», які майстерно оживили мелодії сатмарського краю.

Родзинкою дня стала виставка робіт учасників воркшопу. За словами директорки Центру організації культурно-масових заходів імені Фодо Шандора та координаторки ГО «Про Культура Субкарпатіка» Крістіни Молнар у рамках співпраці з Національним інститутом культури, воркшопи на Закарпатті проводяться вже третій рік поспіль. Цього року відбулося 22 заняття, завершальним акордом яких стала виставка робіт учасників та майстрів воркшопів. Цьогорічні воркшопи стосувалися таких тем, як виготовлення валяних виробів, фарбування яєць, макраме, розпис меблів, бджолярство, в’язання гачком, бісероплетіння, паперопластика та ткацтво на рамах. Виставка робіт, створених під час майстер-класів, працюватиме два тижні у Великоберезькому будинку-музеї.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Кожен учасник заходу отримав сертифікат та пам’ятну грамоту. Нагороди вручали Крістіна Молнар та консулка Консульства Угорщини в Берегові Ангела Фюлеп.

Впродовж другої частини заходу відвідувачі, розділившись на невеликі групи, мали змогу ознайомитися з матеріалами виставки. А тим часом дітлахи змогли пірнути у потаємний світ ткацтва, квітникарства та оволідити іншими традиційними техніками під керівництвом Андреї Кепіч, Вероніки Марко, Андреї Мештер Бакша та Андреї Туровці. Поміж тим, вогонь у печі не стихав ані на мить: тітка Пірошка Олас готувала булочки з сиром та шкварками. Відвідувачі залюбки ласували смаколиками з печі.

День етнографічних музеїв став днем розваг і відпочинку для майже двохсот учасників, які завітали на захід переважно з Великих Берегів та Берегова. Користуючись нагодою, ГО «Про Культура Субкарпатіка» висловлює подяку учням та викладачам ДШМ «Туліпан Танода» за те, що вклали свій внесок та збагатили програму заходу своїми виступами. Захід відбувся за підтримки Фонду імені Шандора Чооврі.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar