У ПЗ «ЗУЛ» відбувся традиційний захід із приготування капусти

За ініціативою, започаткованою в листопаді минулого року, 7 лютого 2024 року в Пийтерфолвівській філії приватного закладу «Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання» відбувся перший традиційний захід під назвою «Приготування капусти». Цетральним персонажем події стала капуста, засолена в листопаді минулого року за підтримки фонду «Про Агрікультура Карпатіка».

ПЗ «ЗУЛ», дотримуючись своєї основної місії, із самого початку діяльності поставив собі за мету стати не лише місцем для здобуття освіти, а і громадським простором, де студенти не лише опановують теоретичні знання, а й отримують досвід, який стає в пригоді в дорослому житті. Саме керуючись цим переконанням, навчальний заклад вважає за необхідне створювати нові традиції та організував свій перший захід «Приготування капусти», який відбувся 7 лютого в селі Пийтерфолві.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Реалізація цієї ініціативи в життя відбулося за сприянння фонду «Про Агрікультура Карпатіка» та його голови Василя Гіді, які від початку підтримують діяльність ПЗ «ЗУЛ». Фонд завжди приділяв особливу увагу розвитку та підтримці угорської сільської місцевості Закарпаття, а надана ним посильна допомога ліцею уможливила втілення в життя різних цікавих ініціатив.

Перший етап програми відбувся в листопаді 2023 року, коли на базі Великодобронської філії ПЗ «ЗУЛ» студенти, педагоги та запрошені гості зібралися разом, аби зазирнути в потаємний світ квашення капусти. У рамках заходу студенти різних спеціальностей отримали не лише кулінарний досвід, а й чудову нагоду пізнати один одного ближче, посилюючи у такий спосіб відчуття єдності та згуртованості.

Після успіху першого етапу 7 лютого 2024 року в Пийтерфолвівській філії ПЗ «ЗУЛ» вперше відбувся захід «Приготування капусти». У центрі дійства знову опинилася капуста, засолена в листопаді. На заході, що тривав із 9 до 14 години, узяли участь представники всіх п’яти підрозділів ПЗ «ЗУЛ», а також голова Пийтерфолвівського ОТГ Йосип Оросі, начальник управління освіти та культури Пийтерфолвівського ОТГ Анджеліка Фуделла та ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Степан Черничко.

Спочатку гостей привітала директорка ПЗ «ЗУЛ» Дора Коврей, а потім учасники поласували смачним сніданком, адже загальновідомо, що на голодний шлунок важко бути в гарному настрої, а тим паче розважатися. Після цього слово взяла викладачка угорської мови та літератури Пийтерфолвівської філії Марта Кобрін Шереш, яка ознайомила присутніх із програмою дня, а опісля розповіла про визначні місця територіальної громади. Згодом студенти розділилися на команди, аби кожен зміг проявити себе в іграх із розбивання льоду, представити свої танцювальні вміння, а також узяти участь у ремісничих заняттях. Перед тим, як посмакувати смачним обідом, відбулося оцінювання костюмів, за результатами якого перше місце посіла Пийтерфолво, друге — Малі Геївці, третє — Велика Добронь.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опівдні відбулася найважливіша подія дня — заслужений обід. Спеціально до святкового столу філіали навчального закладу приготували різноманітні страви з капусти, продемонструвавши спосіб їх приготування та історію створення, а потім гості заходу мали змогу насолодитися смаком традиційних угорських страв. Захід сприяв не лише збереженню традицій та забезпеченню спільного досвіду для студентів, викладачів та керівників різних підрозділів, але й дав можливість оглянути експозицію Пийтерфолвівської галереї, поглибивши свої краєзнавчі знання.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Захід «Приготування капусти» є яскравим прикладом створення традицій, розбудови місцевої спільноти та обміну досвідом між студентами різних підрозділів єдиної мережі навчальних закладів. Запорукою успіху заходу стала висока організаційна робота, проведена керівництвом закладу, а саме директоркою Пийтерфолвівської філії Аніко Кармачі, її підлеглими та викладачами. Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання продовжує активно долучатися до подібних ініціатив, які збагачують життя ліцеїстів новими знаннями та сприяють згуртуванню місцевої громади.

Сантов Д.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar