У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ засідала Вчена рада

28 лютого відбулося чергове засідання Вченої ради Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II.

Засідання відкрив ректор Степан Черничко, який спершу привітав учасників зібрання, а потім ознайомив їх із порядком денним.

Спершу секретар Вченої ради Олександр Бергхауер прозвітував про виконання рішень Вченої ради та наказів ректора і президента ЗУІ. У своїй доповіді окрему увагу приділив важливості виконання поточних завдань та дотримання термінів їх реалізації.

Наступним учасники зібрання розглянули питання про присвоєння вчених звань викладачам ЗУІ ім. Ф. Ракоці, яке висвітлив проректор із наукової роботи та питань якості освіти Дюла Фодор. Присутні проголосували присвоєння звання «доцент» викладачці кафедрі математики та інформатики Юлії Петечук, викладачці кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти Іветті Депчинській та викладачу англійського відділення кафедри філології Василю Сіладі.

Опісля завідувачі кафедр та керівника науково-дослідних центрів прозвітували про виконання цільових показників ефективності діяльності кафедр та центрів на 2023 рік, а також у рамках розгляду питання порядку денного присутні затвердили цільові показники ефективності діяльності кафедр та науково-дослідних центрів, що функціонують на базі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, на 2024 рік. Потім слово взяла завідувачка відділу контингенту студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Жужанна Фізеші, яка поінформувала присутніх про екзаменаційну сесію 1 семестру 2023/2024 навчального року.

У рамках розгляду наступного питання порядку денного завідувач кафедри географії та туризму Йосип Молнар та завідувачка кафедри біології та хімії Ержебет Когут прозвітували про хід підготовки до майбутньої акредитації освітніх програм, а завідувачка кафедри філології Аніко Берегсасі повідомила про започаткування та затвердження нових освітніх програм у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, а саме про запуск програми підготовки перекладачів за 3 мовними парами «англійська-німецька», «англійська-угорська» та «українська-угорська».

Потім голова Ради із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Імре Сакал доповів про процес самооцінювання постакредитаційного моніторингу.

Опісля проректор із наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Дюла Фодор та проректор із навчально-методичної роботи навчального закладу Адальберт Рац розповіли про вжиті заходи з удосконалення організаційно-освітнього процесу, наголосивши на важливості наукової інтеграції та звернувши увагу на користь системи «IRIS», яка підвищує ефективність роботи всіх учасників навчального процесу. Потім присутні заслухали звіт Імре Сакала про результати вимірювання щодо визначення рівня задоволеності здобувачів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наступним доповідачем став проректор із навчально-методичної роботи навчального закладу Адальберт Рац, під керівництвом якого учасники засідання затвердили та оновлення положень, а також заслухали пропозиції щодо оновлення системи вільного вибору дисциплін на 2024/2025 навчальний рік.

Опісля цього, присутні обговорили доцільність та важливість залучення до аудиторних занять закордонних та вітчизняних професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців.

У рамках розгляду наступного порядку денного Вчена рада проголосувала за зміни в назвах структурних підрозділів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, які висунули завідувачка кафедри біології та хімії Ержебет Когут та завідувач кафедри географії та туризму Йосип Молнар.

Згодом учасники заходу дізналися більше про присвоєння нагород Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ від проректора з наукової роботи та питань якості освіти Дюли Фодор, який, серед іншого, повідомив, що вручення нагород відбудеться в рамках серії заходів «Дні Ракоці». Потім проректор виніс на голосування питання про визнання отриманого закордоном диплома викладача Будапештського університету технологій та економіки Золтана Горвельді.

Опісля цього розглянули питання науково-методичних видань на основі подань кафедр та науково-дослідних центрів, яке висвітлив проректор Дюла Фодор. За його словами, свою кваліфікацію підтвердили 27 викладачів 6 кафедр та взяли участь у програмах мобільності. У рамках розгляду порядку денного Вчена рада проголосувала за затвердження кредитів за результатами професійного розвитку та проходження курсів підвищення кваліфікації співробітників ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім викладач кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти Іван Силадій отримав від керівництва навчального закладу — Ільдіки Орос та Степана Черничка — атестат про присвоєння вченого звання професора, а викладачка англійського відділення кафедри філології Ілона Лехнер — атестат про присвоєння вченого звання доцента.

Наостанок завідувач кафедри обліку і аудиту Роберт Бачо прозвітував про участь у міжнародній конференції, що відбудеться в рамках «Днів Ракоці».

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar