ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу «Туліпан Танода» організував Дні музичного інструменту та освіти «Туліпан»

1–2 березня в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ за організації Дитячої школи мистецтв угорського народу «Туліпан Танода» відбулися Дні музичного інструменту та освіти «Туліпан».

Захід розпочався з виступу майстра гри на угорському музичному духовому інструменту — тарогато Чаби Надь.

Першим до присутніх звернувся керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові д-р Іштван Дєбнар, який зачитав лист-привітання генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаі.

Потім свою промову виголосила директорка школи мистецтв Анджеліка Кепич, яка побажала учасникам заходу провести змістовні вихідні.

Опісля сцену заповнили учні позашкільного гуртка «Туліпан Таноди», що діє на базі Берегівського базового дитячого садка гімназії імені Каталін П. Франгепан, які представили дитячі ігри, притаманні регіону Рабакез. Викладачка: Габріелла Сіладіней Товт.

У другій половині дня викладачі мали змогу взяти участь у секційних семінарах та майстер-класах із народних ігор, гри на скрипці, альтах, баяні, акордеоні, сопілці, тарогато.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Офіційне відкриття семінару відбулося 2 березня, під час якого з вітальним словом до гостей звернувся провідний консул Консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко, який звернув увагу на важливість вивчення угорської історії, традицій та культури.

«Метою нашої програми є популяризація гри на угорських народних інструментах та фольклору на Закарпатті, а також надання можливості підвищити кваліфікацію наших викладачів. Підвищення кваліфікації педагогів — важлива складова нашої роботи, адже лише завдяки удосконаленню знань та навичок педагоги зможуть максимально ефективно, з душею та серцем плекати цінності угорського мистецтва, зберігати народні традиції, угорську культуру та передавати її своїм нащадкам,

— зазначила директорка «Туліпан Таноди» Анджеліка Кепич.

Наступною виголосити свою промову запросили заступницю, Державного секретаря з питань освіти, дослідницю в галузі педагогіки, викладачку народних танців, ініціаторку та авторку програми «Поклади це так!» д-р Каталін Балатоні, яка, опісля вітальних слів, провела лекцію, у якій особливу увагу звернула на важливість угорських народних традицій.

«Вже два роки минуло, як на долю угорців Закарпаття випали складні часи. Однак у нас є точка опори, знання, спадщина, які угорський народ розцінює як можливості в цьому світі»,

— розпочала свою доповідь Каталін Балатоні. За її словами, у цій скрутні часи сили додаються, коли голосніше грає музика й голосніше лунає довкола спів, адже «спів, танці, музика й ігри розвіюють страх».

Розповідаючи про «Поклади це так!», розробниця програми зазначила, що в програми поєднуються традиційні цінності з найсучаснішими педагогічними принципами. Водночас дітям важливо отримати ігровий досвід, і в такий спосіб їх розвиток стане більш успішним, а заняття приноситимуть радість.

«Дітям потрібно прищепити любов до музики, танців, пісень та угорської культури в цілому»,

— підсумувала вона.

Голова ЗУПТ та президент установи-засновника та спонсора діяльності «Туліпан Танноди» ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіка Орос спершу проголосила вітальну промову, а потім прочитала лекцію на тему: «Освіта рідною мовою на Закарпатті». У своїй доповіді лекторка торкнулася питання змісту шкільних програм, способів вирішення нових викликів та їх складових, наголосивши, що ЗУІ ім. Ф. Ракоці в питаннях, пов’язаних зі здобуттям освіти угорською мовою, є основним двигуном і осередком угорськомовної освіти, однак звернула увагу на те, що слід активно розширювати можливості для розвитку навичок та здобуття нових знань. Однією з таких можливостей є проведення позашкільних програм, реалізованих, наприклад, мережею шкіл мистецтв «Туліпан Танода», де свої здібності в 75 населених пунктах області удосконалюють 2342 дитини, з якими займаються 80 висококваліфікованих педагогів, а також вихідних для талановитих школярів, воркшопів чи літніх таборів, організованих ЗУПТ та благодійним фондом «ГЕНІУС».

«Ми знаємо, що становище угорців Закарпаття є непростим, але ми залишаємося на своїх місцях і виконуємо свої завдання. Ми опинилися в ситуації, яка склалася не з нашої вини, тому в нас є тільки одне завдання: щодня позитивно реагувати на виклики, які постають перед нами, і зробити все від нас залежне, аби ні в чому не винні діти не відчували цих труднощів на собі»,

— зазначила голова ЗУПТ.

Одночасно з Днями музичного інструменту та освіти «Туліпан» відбулася і конференція для освітян, які працюють у закладах освіти населених пунктів компактного проживання угорських національних меншин, тож учасники освітянської конференції взяли участь у церемонії відкриття Днів музичного інструменту.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Протягом двох днів у роботі семінару взяли участь 67 викладачів школи мистецтв «Туліпан Танода», які поглиблювали свої знання, обмінюючись досвідом із вітчизняними та угорськими колегами.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar