У ЗУІ стартувала Літня педагогічна академія

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство (ЗУПТ) на базі Закарпатського угорського коледжу ім. Ференца Ракоці ІІ вчергове організувало Літню педагогічну академію ім. Кельчеі. 30-годинний навчальний тренінг триватиме з 7 по 11 серпня.

Цього року учасники зможуть прослухати лекції та взяти участь у практичних тренінгах на такі теми:

  • Мовна політика як інструмент націєтворення та формування національної свідомості та приналежності
  • «Модель європейської інтеграції» – результати оцінювання компетентностей
  • Відчуття можливості як процес формування навичок і вмінь
  • Психічне здоров’я у 21 столітті.

Присутніх привітала голова ЗУПТ та президент ЗУІ Ільдіко Орос.

Після цього слово надали доповідачам. Першим виступив ректор ЗУІ Степан Черничко, який прочитав лекцію на тему: «Мови національних меншин як виклик політиці безпеки на тлі російсько-української війни». У своєму виступі доповідач розкрив сутність поняття «мовна політика» та «політика безпеки», а також провів паралелі між ситуацією у сфері використання мов національних меншин та політикою безпеки.

Після нього слово взяла президент ЗУІ Ільдіко Орос. Учасники прослухали лекцію на тему: «Мовна політика щодо захисту інтересів національних меншин та процес навчання рідною мовою в перші три десятиліття незалежності України».

Впродовж решти частини дня учасники послухали лекції доцента кафедри біології та хімії ЗУІ Іштвана Гаднадя та доцента кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ Іболі Самборовскі Нодь.

Перший день завершився показом фільму.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar