У ЗУІ відбулася творча зустріч з поетесою сучасності

20 квітня в нашому навчальному закладі відбулася творча зустріч з Василиною Іваниною, авторкою поетичних творів. Ініціаторкою та модераторкою цієї імпрези, що проходила в рамках курсу «Література рідного краю», стала викладачка кафедри філології українського відділення Тетяна Вайдич.

Василина Іванина – закарпатська поетеса, філолог, педагог.  Після закінчення Ужгородського державного університету розпочала роботу на педагогічній ниві, і ось уже 43-й рік поспіль прищеплює своїм вихованцям любов до української мови та літератури – спочатку в ЗОШ № 1 м. Берегова, відтак у Берегівській гімназії, а зараз це ліцей «Платан». 

Теплий, задушевний тон  надала зустрічі пані Тетяна, яка, продекламувавши вірш про щастя, попросила гостю не тільки розповісти про свою біографію, але й поділитися секретами, як стати щасливою людиною. 

Василина Іванина, уродженка Міжгірщини, щиро розповіла про свій мальовничий рідний край та ознайомила присутніх з найважливішими етапами своєї творчості. Читала поезії, які відображають знакові сторінки її життя. Присутні мали змогу насолодитися віршованими рядками поетеси,  у яких відобразилося минуле та сьогодення:  її рідне Міжгір’я, Ужгород у цвітінні сакур, берегівський сонячний годинник,  нинішні нелегкі випробування нашої країни тощо.

 

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

На життєвому і творчому шляху мисткині траплялося всяке, але  вона вважає, що кожен із нас завжди повинен бути вдячним  тим, хто надає нам підтримку та вселяє надію:

Ми повинні бути вдячні тим, хто став дороговказом у житті.

Тож перше слово вдячності нашої гості прозвучало на адресу її колишньої вчительки української мови та літератури Марії Федорівни Опаленик, яка зібрала зі шкільних зошитів перші віршовані проби  учениці і відправила їх на обласний поетичний конкурс, що проводила газета «Молодь Закарпаття». Ці шкільні вірші, що були написані в основному на уроках літератури,  отримали найвищу оцінку журі і були опубліковані в газеті. Вступну статтю до цієї публікації  написав відомий закарпатський письменник Юрій Керекеш. Трапилося це пів століття тому.   

Цікаво було також слухати спогади про університетську літстудію, про подальші публікації та спілкування поетеси з читачами  на різних літературних сайтах. Присутня на заході  заступник начальника управління освіти Оксана Радик повідомила, що  невдовзі світ побачить перша поетична збірка  мисткині. 

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Слід наголосити, що протягом зустріч  панувала надзвичайно дружня,  тепла атмосфера. Модераторка уміло спрямовувала розмову в цікаве для всіх русло, навіть заспівала коломийки, які згадувалися в одному із віршів  поетеси.  Відрадно, що  Василина Іванина висловила сподівання на ще одну творчу зустріч із викладачами та студентами факультету філології, аби презентувати свою збірку «На білому камени». Відтак Тетяна Вайдич запропонувала присутнім поставити поетесі запитання. Тож щира бесіда продовжилася, бо студентів і викладачів цікавило багато що. Зокрема, одна допитлива учасниця заходу спитала, чому Василина Іванина обрала професію вчителя.  Наша гостя на це відповіла  відомим висловом Конфуція:

Якщо ви мислите на рік уперед – сійте пшеницю! Якщо  плануєте на десятиріччя  – садіть дерева! Якщо ж  ваші плани  на сто років  – виховуйте Людину.

Наостанок Василина Іванина побажала присутнім, щоб доля була прихильною до них,  дарувала кожному можливість жити серед однодумців, серед тих, хто розуміє тебе і розділяє твої погляди та уподобання… А ще порадила  творчим особистостям не закопувати свій талант, а ділитися своїми напрацюваннями із читачами.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar