У ЗУІ встановили меморіальну дошку Йожефу Зупко та провели Гандбольний турнір пам’яті Йожефа Зупко

20 травня благодійний фонд «ГЕНІУС» спільно з Закарпатським угорським інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та Центром спортивної федерації гандболу Угорщини організував 10-й Гандбольний турнір пам’яті Йожефа Зупко.

На початку заходу громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» (ПКС) представила історичні передумови Національно-визвольної війни на чолі Ракоці, відобразивши основні події 1703 року урочистою церемонією підняття прапора.

Після цього з вітальним словом до присутніх звернулася директорка благодійного фонду «ГЕНІУС», організаторка заходу Наталія Вароді, яка поділилася досвідом проведення пам’ятних турнірів з гандболу ім. Йожефа Зупко за останні 10 років.

Президент ЗУІ Ільдіко Орос у своїй вітальній промові звернула увагу на особливість цьогорічної події, адже змагання є ювілейним. Завдяки наполегливій роботі фонду «Геніус» та його співробітників, а також вчителів школярів за останні десять, змагання набули закарпатського колориту.

«Проведення цьогорічного пам’ятного турніру збігається з річницею підняття прапора у 1703 році, коли Тамаш Есе та його загін розгорнули тут, у Берегові, прапори Куруцького повстання. Цією знаковою подією він згуртував народ Ракоці та зібрав представників різних національностей – угорців, русинів та румунів – під одним прапором. І ми, разом з Вами, є нащадками цього куруцівського народу, які демонструють, якою була їхня доля і в мирі, і в інших життєвих ситуаціях.  Вважайте, що цим турніром Зупко ми також вшановуємо пам’ять наших предків. Боріться так, як це робили колись наші предки під прапором з написом «Cum Deo, pro Patria et Libertate» («З Богом за Вітчизну, за Свободу»). І не забувайте, що на іншому стязі нашого князя Ракоці було написано: «Бог справедливих в біді не залишить». Доказом цього є те, що ми зібралися тут, 300 років потому»,

– додала вона.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Консул Угорщини в Берегові Барна Фюлеп високо оцінив роботу організаторів, завдяки якій діти змогли забути про повсякденні будні та продемострувати свої таланти.

«Вперше я побував тут минулого року, коли почав планувати майбутнє гандболу з керівництвом ЗУІ, фондом «Геніус» та головою районної ради Карлем Резешом. Я з гордістю можу сказати, що нам вдалося повністю реалізувати наші плани», – наголосив директор спортивної частини Федерації гандболу Угорщини (ФГУ) Іштван Югас.

Потім слово взяв Карло Резеш, який радіє з того, що в турнірі беруть участь майже 400 дітей, адже в останні роки проведення турніру стало проблематичним через пандемію коронавірусу та війну.

Наостанок, капітан футбольної команди парламенту Угорщини Золтан Мадяр та ректор ЗУІ Степан Черничко побажали учасникам гандбольного турніру удачі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після церемонії відкриття відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Йожефу Зупко на угорській та українській мовах, яку розмістили на зовнішній стіні оздоровчо-спортивного центру ЗУІ. На початку церемонії учасники познайомилися з біографією Йожефа Зупко двома мовами.

Потім Ільдіко Орос та Іштван Югас зняли полотно з меморіальної дошки угорською мовою, а Степан Черничко та колишня викладачка ЗУІ, десятиразова чемпіонка Кубка європейських чемпіонів, колишня учасниця збірної Радянського Союзу та збірної України з гандболу, майстер спорту Ганна Греба відкрили дошку українською мовою, після цього відбулося покладання вінка пошани.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після відкриття меморіальної дошки розпочався 10-й Гандбольний турнір пам’яті Йожефа Зупко.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English