У ЗУІ затвердили Правила прийому у 2023 році

20 квітня 2023 року Вчена рада Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ затвердила Правила прийому до закладу вищої освіти у 2023 році. Про деталі вступної кампанії 2023 ми розпитали відповідального секретаря Приймальної комісії Атіллу Товта.

– На які освітні ступені прийматимуться заяви від вступників для участі у конкурсному відборі на зарахування у 2023 році?

– Подібно до попереднього року, у 2023 році проводитиметься набір студентів на програми освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр».

– Розкажіть більш детально про Правила прийому. Що потрібно знати абітурієнтам, які вступають на бакалаврат?

– У 2023 році список освітніх програм на бакалавраті поповнився новою спеціальністю, тож відтепер абітурієнти матимуть змогу обрати з-поміж 17 спеціальностей: українська мова та література, угорська мова та зарубіжна література, англійська мова та зарубіжна література, біологія та здоров’я людини, географія, хімія, математика, історія, початкова освіта, дошкільна освіта, туризм та рекреація, облік та оподаткування, німецька мова та зарубіжна література, природничі науки, інформатика, міжнародні відносини, фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок. На всі ці спеціальності чекають заявки від абітурієнтів на перший курс денної та заочної форми здобуття освіти (окрім хімії, де навчання ведеться виключно за програмою денної форми навчання).

У 2023 році до заяви на вступ необхідно додати результати національного мультипредметного тесту, складеного у 2022 та 2023 роках, або сертифікати незалежного оцінювання, отримані у 2020 та 2021 роках.

У 2022 році мотиваційний лист відігравав важливу роль у процедурі вступу, адже Правила прийому на переважну частину спеціальностей ЗУІ ім. Ф. Ракоці вимагади виключно  подачу такого документа. У 2023 році мотиваційний лист, як і раніше, необхідно додати для всіх заяв на вступ, однак цього року він є єдиним критерієм для вступу для значно меншої кількості спеціальностей, а саме: дошкільна освіта, початкова освіта, біологія та здоров’я людини, географія, математика, хімія, природничі науки, та інформатика.

– Які строки проведення вступної кампанії на бакалаврат?

– По суті, першим етапом вступної кампанії на бакалаврат є подача документів для проходження національного мультипредметного тесту, яка завершується 3 травня. Особисто я радив би випускам подавати заявку на цей тест, оскільки він дає їм набагато ширший спектр можливостей для вступу. Другим важливим етапом вступної кампанії є створення електронних кабінетів вступників, яке розпочнеться 1 липня. Саме через нього абітурієнти зможуть подавати заяви на вступ. Якщо у вас виникнуть труднощі з створенням кабінету, Ви можете звернутися за допомогою до Приймальної комісії інституту. Кінцевий термін подачі заяв – 19-31 липня.

– Які правила вступу на магістратуру у 2023 році?

– Що стосується магістерської програми, то у 2023 році ЗУІ проводить набір на десять спеціальностей: «Математика та інформатика», «Історія та археологія», «Угорська мова та література», «Англійська мова та література», «Українська мова та література», «Початкова освіта», «Біологія та біохімія», «Географія», «Облік та оподаткування», а також «Управління закладом освіти». Для вступу на ці спеціальності необхідно мати диплом бакалавра або диплом спеціаліста чи магістра. У випадку з магістратурою у розрізі спеціальностей також існують суттєві відмінності у процедурі вступу. У випадку освітнійх програм «Початкова освіта», «Географія» та «Математика та інформатика» достатньо подати мотиваційний лист для участі у конкурсному відборі. У випадку спеціальностей «Історія та археологія», «Біологія та біохімія», «Українська мова та література», «Угорська мова та література», «Англійська мова та література» та «Управління закладом освіти», окрім фахового іспиту у закладі вищої освіти, абітурієнти повинні скласти так званий єдиний вступний іспит. Єдиний вступний іспит проводиться за схемою, подібною до мультитесту, і має два основні змістові компоненти: компонент, що оцінює загальні навчальні компетентності, та компонент для перевірки рівня володіння іноземною мовою (англійською, німецькою, французькою або іспанською мовами). І насамкінець, варто згадати напрям підготовки «Облік і оподаткування», де, окрім вищезгаданого єдиного вступного іспиту, абітурієнти також мають скласти єдине фахове вступне випробування.

Окремо варто згадати про абітурієнтів, які вступають на основі диплома спеціаліста або магістра, оскільки правила прийому у 2023 року дозволяють їм замінити єдиний вступний іспит з іноземної мови та єдиний фаховий вступний іспит на аналогічний іспит, які складаються у закладі вищої овіти.

– Які дати слід враховувати при подачі документів на магістерську програму?

– Якщо абітурієнт повинен скласти один або два єдиних вступних іспити на обрану ним спеціальність, він повинен подати документи в період з 8 по 31 травня. Заяви на іспит можна подати в Приймальних комісіях закладів вищої освіти, в ЗУІ – у відділі контингенту студентів. Як і у випадку з бакалавратом, створення електронних кабінетів вступників на магістратуру розпочнеться з 1 липня. Наявність електронних кабінетів матиме більш вагоме значення, оскільки вони також будуть використовуватися для реєстрації на фахові іспити. Заяви на вступ можна буде подавати з 31 липня до 21 серпня, а період вступних іспитів триватиме з 31 липня до 14 серпня. Розклад вступних іспитів буде опублікований на сайті ЗУІ протягом червня, і рекомендуємо детально ознайомитися з ним, щоб не проґавити вступний іспит на обрану вами спеціальність.

– Що потрібно знати про вступні іспити до ЗУІ?

– Матеріали вступних іспитів практично не змінилися в порівнянні з минулими роками, тому, сподіваємося, що завдання на іспитах не будуть надто складними. Теми вступних іспитів і різні типи зразків питань для всіх предметів і всіх рівнів освіти можна знайти на нашому сайті (www.kmf.uz.ua). Вся інша інформація про процедуру вступу також доступна на нашому порталі.

– На що слід звернути увагу тим, хто хоче вступити до ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у 2023 році?

– По-перше, потрібно вчасно подати заявку на національний мультипредметний тест, оскільки без результатів цього іспиту можливості для вступу значно скоряться. Прийом заявок на мультитест триває з 3 квітня по 3 травня 2023 року. Подаючи заявку, варто звернути особливу увагу на те, чи потрібно для вступу на обрану спеціальність подавати результати мультитесту, чи достатньо додати до заяви мотиваційний лист.

Бажаємо всім абітурієнтам міцного здоров`я, наполегливості та удачі!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar