Відзначення Міжнародного дня бухгалтера

Немає професії з великим майбутнім….
… Але є професіонал з великим майбутнім.
Дороті Сейерз

23 листопада 2022 року кафедра обліку і аудиту ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ спільно із цикловою комісією «Облік і оподаткування» Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ провели профорієнтаційний захід, присвячений Міжнародному дню бухгалтера. Це професійне свято було засновано 10 листопада 1972 року під назвою День бухгалтерської кар’єри. Пізніше у 1976 році цю назву змінили на більш сучаснішу – Міжнародний день бухгалтера. Дата святкування була обрана через те, що саме 10 листопада 1494 року венеційський математик Лука Пачолі видав книжку “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita” (“Все про арифметику, геометрію і пропорції”). У ній поміж іншого автор докладно описав систему щоденного зведення дебету і кредиту, обліку активів, пасивів і капіталу. Завдяки цій книзі Луку Пачолі прозвали “батьком бухгалтерії”.

Програма свята складалася з двох частин: інтерактивної та профорієнтаційної.

Спочатку ведучі розповіли про зародження бухгалтерської професії, адже розуміння історичних коренів своєї майбутньої професії, усвідомлення вимог професійної етики, набуття надійного та зрозумілого підґрунтя у формуванні іміджу професіонала-бухгалтера у студентські роки – один із найвідповідальніших і найскладніших кроків у житті молодої людини. Здобувачі освіти виступили у ролях відомих світських діячів, які розпочинали свою кар’єру з роботи бухгалтера або просто цікавилися дослідженнями у сфері обліку: Френк Дж. Вілсон, Мері Гарріс Сміт, Джон Пірпонт Морган та Джозайя Веджвуд. Усі  виступи  супроводжувалися яскравими презентаціями, цікавими фактами та реальними історичними даними.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наступним етапом програми заходу була креативна онлайн-гра за допомогою сучасної програми «Mentimeter», яка використовується для проведення миттєвих досліджень із зворотнім зв’язком у режимі реального часу за допомогою смартфона або планшета. Присутні мали змогу позмагатися між собою, надаючи відповіді на квіз-вікторину щодо цікавих статистичних показників у сфері бухгалтерського обліку. Найактивніші отримали солодкі подарунки!

Профорієнтаційна складова включала професійну  бесіду за круглим столом із досвідченими фахівцями у сфері обліку та оподаткування. Почесні гості свята, представники різних секторів економіки – Черній Наталія Валеріївна, керуюча відділенням «ОТП Банк» у м. Берегове, Ганькович Василь Васильович, начальник Управління соціального захисту населення Берегівської районної військової адміністрації, та Гусар Пейтер Тіборович, керівник Громадської організації «Спілка молодих угорських підприємців Закарпаття» – ознайомили присутніх із особливостями, перевагами та реаліями професії обліковця, відзначили роль різних чинників у професійному самовизначенні, зокрема поділилися цікавими лайфхаками щодо тенденцій і перспектив на ринку праці. Бесіда була жива, активна, з цікавими життєвими прикладами, що залишило незабутні позитивні враження від зустрічі.

На завершення програми здобувачі освіти презентували власне відео-дослідження, яке полягало в демонстрації заздалегідь проведеного структурованого інтерв’ю, шукаючи відповідь на питання: «Яке ж майбутнє бухгалтерської професії?».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Такі профорієнтаційні заходи забезпечують ефективний рівень саморозвитку здобувачів освіти та соціально-економічну  ініціативність, адже реалізувати завдання виховання особистості можливо лише за умови єдності трьох складових освіти – навчання, розвитку і виховання.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar