Викладачі ЗУІ ім. Ф. Ракоці взяли у конференції

Днями за організації Етнографічного села-музею Шошто реалізувався проєкт «Без кордонів у прикордонні». У конференції, що стосувалася теми рубежів східних прикордонних регіонів, серед інших, взяли участь і викладачі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Етнографічне село-музей Шошто організувало міждисциплінарну конференцію з метою започаткування традиції, зосередивши увагу на проблематиці східного прикордоння, транскордонних відносин, представивши історію та сьогодення Закарпаття. Презентація повсякденного устрою закарпатців стала можливою завдяки останній пересувній тематичній виставці, організованій Рейкою Кейс, під назвою «Смугаста сумка, повний багажник», яка репрезентує життя прикордонного регіону в 1990-х роках. З цією подією пов’язана і огранізація конференції, відкриття якої відбулося 22 квітня, та під час якої науковці провели цікаві лекції про історію, лінгвістику, етнографію та релігію Закарпаття.

На конференцію також були запрошені дослідники Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Від імені угорського відділення кафедри філології з доповідями виступили Маргарита Кейс, Катерина Дудич, Аніко Чурман-Пушкаш та Одел Гал. Торкувшись питань етнографії, Маргарита Кейс розповіла про традиційну інтелектуальну культуру закарпатських угорців та представила найважливіші здобутки в цій галузі. У свою чергу, Одель Гал презентувала історію розвитку релігії, звернувши особливу увагу на зміни, що відбулися у традиції реформатського піснеспіву. Катерина Дудич та Аніко Чурман-Пушкаш доповіли про результати своїх транскордонних лінгвістичних досліджень.

Представляючи кафедру історії та соціальних дисциплін, Єлизавета Молнар Д. розповіла про індивідуальну та суспільну травму закарпатських угорців. Кароліна Дорчі висвітлила становище Закарпаття в період незалежності України. А Барнабаш Кейс доповів про рівень фінансової грамотності закарпатських угорців.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar